Ruşii acuză guvernul că nu a împiedicat atentatele în ciuda avertismentelor primite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus Vladimir Putin a afirmat marţi că teroriştii aflaţi în spatele atentatelor de la metroul din Moscova „vor fi nimiciţi", însă o parte dintre ruşi acuză guvernul moscovit că nu a fost capabil să prevină atacurile de luni în pofida avertizărilor venite de la rebelii islamişti, titrează Washington Post.

Mâhnirea ruşilor se îndreaptă către liderii de la Kremlin. O zi de doliu şi oameni agitaţi care se întorc la mijloacele de transport în comun pentru Rusia.

Dezbaterile publice oscilează între cum ar trebui să răspundă Kremlinul la atentatele de luni şi dacă puternicele servicii de securitate ruseşti ar fi putut opri masacrul soldat cu moartea a 39 de oameni şi rănirea a altor peste 70 de persoane.

Potrivit publicaţiei Washington Post, blogul preşedintelui rus Dmitri Medvedev a fost luat cu asalt de utilizatorii de Internet, care au postat comentarii în care fie îşi arătau compasiunea pentru familiile victimelor, fie criticau agenţiile secrete.

Au fost doar vorbe şi apoi totul s-a dat uitării? scria unul dintre comentatori pe blogul liderului de la Kremlin luni.

Impresia este că tragedia produsă astăzi la metroul din Moscova este rezultatul direct al folosirii "eficiente" a fondurilor de către rangurile înalte din poliţie, a mai adăugat comentatorul.

Critica venită din partea unora este normală, deoarece atacul a fost „rezultatul direct al greşelilor şi erorilor făcute de serviviile de securitate" şi „toată lumea are convingerea că statul ar trebui sa îi protejeze", este de părere Gennady Gudkov, membru al partidului din care face parte premierul rus Vladimir Putin, care face parte din comitetul de securitate din cadrul Camerei Inferioare a Parlamentului.

Problema terorismului a rămas nerezolvată în toţi aceşti ani. Este o întrebare legitimă, atât pentru primul ministru Putin, cât şi pentru preşedintele Medvedev, a adăugat acesta. 

Zvonuri despre producerea unor atacuri teroriste în metroul moscovit au circulat încă din ajun. O femeie a sunat la poliţie duminică şi a anunţat că în subteran ar putea avea loc o explozie pregătită de ceceni. Avertismentul a fost dat la 17.36, ora Moscovei. Citiţi mai multe despre acest subiect.

Publicaţia citată mai sus mai scrie despre un reporter în investigaţii, care deţine un site ce acoperă toate agenţiile de securitate ruseşti şi care a declarat că Agenţia Federală de Securitate a ignorat semnele primite de la rebeli, care au avertizat că se pregătesc atentate sinucigaşe la Moscova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite