VIDEO Povestea celui mai periculos oraş din lume, Ciudad Juarez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce este Ciudad Juarez unul dintre cele mai periculoase sau chiar cel mai periculos oraş din lume? Principalul motiv ar fi violenţele produse din cauza cartelurilor de droguri.

Citiţi şi: VIDEO Femeie găsită decapitată în oraşul mexican Ciudad Juarez

Situat la graniţa cu SUA, Ciudad Juarez are o populaţie de aproape două milioane de locuitori.

Potrivit statisticilor, în anul 2009 au avut loc aici 2.660 de omucideri, iar 2010 a fost anul cel mai sângeros din istoria sa, cu 3.111 de oameni ucişi în violenţele dintre carteluri. Într-o singură zi, în 15 august 2010, au avut loc 14 asasinate.

Juarez este, pentru al treilea an consecutiv cel mai periculos oraş din lume, cu o rată a criminalităţii superioară celorlalte 49 de oraşe cele mai violente - Kandahar (Afganistan), cu 170 de omucideri, şi Bagdad (Irak), cu 22 de morţi violente la fiecare 100.000 de persoane.

Niciun alt oraş din lume nu a atins nivele atât de mari de criminalitate precum Juarez, cu excepţia oraşului columbian Medellin în perioada 1989 -1993 şi a Bagdadului în 2006.

Mai mult de 30.000 de persoane au fost ucise în urma unor acte de violenţă la nivel naţional, de când preşedintele Felipe Calderon a lansat o ofensivă împotriva cartelurilor, după preluarea mandatului, în decembrie 2006.

"Oamenii nu au încredere în guvern. Ei au încredere în vecinii lor", mărturiseşte sociologul María del Socorro Velázquez Vargas.

Urmăriţi aici povestea unei familii din Ciudad Juarez:

Locul reglărilor de conturi pentru traficanţii de droguri

Oraşul mexican este afectat foarte des de reglări de conturi între găşti rivale care se ocupă cu traficul de droguri. Lupte violente dintre dealerii de droguri sunt răspândite în întreg oraşul ceea ce îi face pe localnici dar şi pe turişti să nu se simtă în siguranţă.

"Este o combinaţie de trei lucruri. Este greu să găseşti un loc de muncă, migraţia este un lucru obişnuit pentru bărbaţii de aici, şi apoi există violenţa care determină mulţi bărbaţi să plece", este de părere Carlos Galindo, consilier în cadrul Consiliului Civil Mexican.

Peste 8000 de astfel de crime au avut loc în Mexic în ultimii trei ani, 50% dintre fiind raportate în Ciudad Juarez.

Potrivit unui raport al Consiliului Local pentru siguranţa publică din Mexic, Ciudad Juarez a înregistrat "130 de crime la 100.000 de locuitori în 2008. Potrivit organizaţiei, 12 dintre cele mai violente oraşe din 50 de ţări din lume se află în Mexic: Ciudad Juarez, Chihuahua, Tepic, Durango, Torreon, Tijuana, Acapulco, Reynosa, Nuevo Laredo, Cuernavaca, Mazatlan şi Culiacan.

image

foto: nytimes.com

Masacrul femeilor sau "femicidios"

Şi violenţa împotriva femeilor a cunoscut o creştere considerabilă. Se pare că femeile frumoase sunt angajate de carteluri pentru a cominte asasinate.

La 11 octombrie, Gabriela Enriquez, în vârstă de 29 de ani, a fost găsită  într-o baltă de sânge, cu faţa la pământ şi cu un trandafir pe spate.

„Grupurile care comit astfel de crime încearcă să transmită un mesaj. Aceste femei, omorâte în ultimul timp, sunt escroace şi implicate în activităţile cartelurilor", a precizat purtătorul de cuvânt al procurorului general al statului Chihuahua, Carlos Gonzales.

"Nu mai există respect sau cod etic. Nu le mai pasă, acum ucid femei, bărbaţi, copii", a adăugat acesta.

5.000 de oameni vor fi ucişi în 2011

Cercetătorul universitar Alberto Ochoa estimează, cu ajutorul unui sistem bazat pe inteligenţa artificială, că, în 2011, 5.000 de oameni vor fi ucişi în violenţele din oraşul de frontieră. O astfel de estimare realizată la începutul anului 2010, potrivit căreia 3.000 de persoane ar fi urmat să îşi piardă viaţa anul trecut, a avut o rată de acurateţe de 94%, cifra ajungând în cele din urmă la 3.111.

image

Ciudad Juarez - Imagine satelit

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite