„Dacă şi BBC ignoră uciderea fiului unui angajat, ce şanse mai au ceilalţi palestinieni?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jihad Mashharawi, corespondent BBC din Fâşia Gaza pentru zona arabă, a devenit părtaş la tragica poveste pe care încerca să o transmită miercuri, atunci când un atac aerian venit din Israel a dus la moartea băiatului său în vârstă de 11 luni.

Jurnalistul relata despre conflictul israeliano-palestinian atunci când a aflat vestea: una dintre rachetele care cădeau asupra Gazei a explodat în casa lui. Printre rămăşiţele casei a găsit trupul carbonizat al fiului său de 11 luni, Omar.

Tragedia jurnalistului BBC a stârnit un val de mesaje dure în mediul online, dar şi speculaţii din partea presei, după ce au apărut fotografii cu Jihad Mashharawi ţinând în braţe trupul neînsufleţit al copilului său. Cel mai probabil, această fotografie va ajunge să reprezinte suferinţa umană din spatele luptelor din Gaza. Omar se numără printre cele 16 pesoane ucise în Gaza începând cu după-amiaza de miercuri.

BBC, ţinta atacurilor din presa arabă

De îndată ce fotografia a devenit virală pe reţelele de socializare, moartea lui Omar a trezit ura comentatorilor online. Reacţia BBC-ului, însă, a fost dur criticată de presa arabă. Site-ul de ştiri din Orientul Mijlociu, Al-Bawaba, a spus despre BBC că a transmis că raidul israelian „a avut drept ţintă militanţi din Gaza", fără a aminti de moartea fiului unuia dintre cameramanii săi.

„Atunci când până şi BBC-ul ignoră uciderea de către israelieni a fiului propriului lor cameraman, ce şanse mai au ceilalţi palestinieni?", se întreabă editorii publicaţiei „Electronic Intifada", care relatează despre conflictul israeliano-palestinian dintr-o perspectivă palestiniană. În respectivul articol BBC este acuzat că „a ignorat în totalitate" transmiterea uciderilor în cadrul buletinul de ştiri de seară.

În realitate BBC a vorbit despre moartea micuţului Omar. La început, vestea s-a răspândit doar în redacţie. Editorul BBC World, Jon Williams, a transmis colegilor un mesaj despre moartea copilului, potrivit „The Telegraph": „Toate gândurile noastre sunt alături de Jihad şi de toată echipa din Gaza. Este un moment cu adevărat dificil pentru întregul birou din Gaza. Suntem foarte norocoşi să avem o echipă atât de devotată şi de curajoasă acolo. Este un moment trist care ne va aduce aminte de dificultăţile cărora trebuie să le facă faţă colegii noştri".

Cum a relatat postul BBC evenimentul

Potrivit site-ului BBC, „violenţele" din Fâşia Gaza s-au intensificat din cauza rachetelor lansate spre Israel. Autorii au adăugat că, în represalii, Israelul a vizat „militanţii" palestinieni.

Ulterior s-a aflat că un copil de 11 luni al unui membru din personalul postului se afla printre victimele ucise în atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza. Micuţul Omar nu era un „militant", aşa că articolul a fost modificat. În timp ce titlul nu a fost schimbat, în ştire s-a adăugat că printre victimele atacului se numără militanţi, dar şi copii, atrage atenţia publicaţia Al-Bawaba.

„Modul în care a fost redactată ştirea BBC a atras atenţia asupra unor întrebări interesante: prin această tactică defensivă, Israelul a fost foarte precis în atingerea ţintei, ori a acţionat în auto-apărare? Şi de ce BBC nu a inclus tragedia cameramanului în povestea iniţială?", se întreabă Al-Bawaba.

BBC a fost acuzat şi în trecut că îşi neglijează corespondenţii locali în favoarea celor „crescuti în propria ogradă". Jihad era un corespondent din Gaza, care încerca să surprindă haosul recentelor atacuri israeliene, dar nu era angajat cu normă întreagă.

Aceşti oameni de pe teren sunt, de cele mai multe ori, plătiţi cu salarii mici, în ciuda riscului la care se supun. Aşadar, în timp ce ştirile despre răpirea fostului corespondent din Fâşia Gaza, Alan Johnston, au fost răspândite în toate birourile din Londra, pierderea suferită de Jihad Mashharawi a trecut neobservată, a mai comentat publicaţia citată.

„Cu ce a greșit fiul meu să moară așa?"

image

Între timp, Mashhrawi plânge moartea lui Omar şi se întreabă cu ce a greşit fiul lui pentru a avea o asemenea soartă. „Are 10-11 luni. Care a fost greșeala lui? Cu ce a greșit fiul meu ca să moară așa? Suntem simpli cetăţeni. De ce a făcut Israelul una ca asta?", a răbufnit Jihad la funeraliile copilului său.

Soţia lui îşi ajuta alţi membri ai familiei să părăsească locuinţa în momentul atacului. „Am auzit zgomotul bombelor. Ne ascundeam pe hol, dar ne-am hotărât că trebuie să plecăm pentru că eram în pericol", a povestit ea.

Dar, chiar înainte să meargă după bebeluşul ei, racheta israeliană le-a lovit locuinţa.

„Vrem doar să trăim în pace. Vrem ca aceste violenţe să înceteze", a adăugat tânăra mamă de doar 20 de ani, printre lacrimi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite