Unde va lovi următorul cutremur?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremurul din Haiti din 12 ianuarie a distrus, practic, întreaga ţară şi a făcut zeci de mii de victime
Cutremurul din Haiti din 12 ianuarie a distrus, practic, întreaga ţară şi a făcut zeci de mii de victime

Geologii avertizează asupra celor mai expuse regiuni de pe glob. În lume există câteva regiuni cu activitate seismică intensă, despre care nu prea se vorbeşte. Geologii au alcătuit un Top 5 al locurilor ce ar putea fi lovite de cutremure de mare intensitate.

Cutremurul din Haiti, ce a distrus practic o ţară întreagă şi a provocat o tragedie umană de proporţii, a luat multă lume prin surprindere. După catastrofă, mai mulţi specialişti au afirmat că atrăseseră atenţia asupra potenţialului pericol ce pândea insula, fără a fi luaţi în seamă.

Mai citiţi şi:

Puternic seism de 6,2 în larg de Papua Noua Guinee

EXCLUSIV Prietenia dintre tânărul ucis de Ferrari şi inginerul scăpat din infernul Haiti

Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit Pacificul de Sud

VIDEO Mii de haitieni au rămas fără membre în urma puternicului seism

Acum, comunitatea ştiin­ţifică îşi reiterează avertismentele şi susţine că presiunea crescută din interiorul faliei ce traversează statul din Caraibe ar putea declanşa un seism cel puţin la fel de puternic. Acelaşi fenomen se poate întâmpla şi în alte locuri de pe glob, iar autorităţile locale trebuie să fie pregătite.

Falia Noul Madrid, pericol pentru SUA

Seria de cutremure, la începutul secolului al XIX-lea (cel mai puternic în 1812, cu o magnitudine 7,2), de-a lungul faliei Noul Madrid - ce traversează porţiuni ale statelor Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee şi Mississippi - a devastat o zonă de trei ori mai mare ca aceea afectată de seismul din 1906, de la San Francisco.

Noul Madrid este falia cea mai periculoasă pentru Statele Unite, aglomerările urbane cele mai ameninţate fiind Saint Louis şi Memphis. Agenţia americană pentru situaţii de urgenţă (FEMA) a avertizat în 2008 că un cutremur major la nivelul faliei amintite s-ar putea solda cu „cele mai grave pagube provocate de o catastrofă naturală, în Statele Unite".

Istanbulul, vulnerabil

Seismul din 1999, de la Izmit, oraş situat în apropierea coastelor Mării Negre, la sud-est de Istanbul, a avut o magnitudine de 7,9 şi a făcut 18.000 de victime. Trei luni mai târziu, o replică s-a soldat cu aproape 900 de morţi.

În ultimii 40 de ani, în Turcia au avut loc şase seisme soldate cu cel puţin 1.000 de victime fiecare.

Seismologii avansează o ipoteză îngrijorătoare: următorul cutremur s-ar produce la vest de Izmit şi ar lovi sudul Istanbulului. Deşi specialiştii susţin ipoteza producerii unei serii de evenimente de mai mică amploare, decât a unui singur megaseism, situaţia nu e deloc liniştitoare pentru cele 12 milioane de locuitori ai oraşului amintit.

Australia: seisme imprevizibile

Contrar celorlalte ţări amintite, Australia nu se află deasupra unei falii dintre două plăci tectonice. Activitatea seismică este rezultatul mişcărilor tectonice ce au loc mai departe de continent. Din această cauză, nicio regiune din Australia nu se află la adăpost de cutremure, iar anticiparea lor este extrem de dificilă.

E drept, cele mai multe seisme australiene nu au fost prea puternice şi au lovit doar regiunea subpopulată din centrul ţării, stricăciunile fiind nesemnificative.

Pericolul e însă altul. Seismele australiene sunt imprevizibile, iar materialele de construcţie utilizate în oraşe mari precum Sydney sunt vechi şi uzate. A demonstrat-o seismul relativ minor (magnitudine 5,5) de la Newcastle, în 1989, ce a provocat pagube de peste un miliard de euro. Un cutremur ce ar lovi Sydney - cu o populaţie de 15 ori mai mare - ar fi ucigător.

Nepalul, următorul Haiti?

Situată în sudul Munţilor Himalaya, capitala Nepalului, Katmandou, se află la joncţiunea dintre plăcile tectonice indiană şi eurasiatică. Deşi în ultimii ani aici nu au avut loc seisme majore, geologii au atras atenţia asupra numeroaselor falii de-a lungul lanţului himalayan, ce comportă riscul producerii unui cutremur de mare amploare chiar în capitala nepaleză.

Nepalul e total nepregătit pentru un astfel de eveniment: construcţiile sunt neadaptate, iar populaţia urbană creşte în continuu. Îngrijorător e şi faptul că ultimul seism major datează din 1988 (magnitudine de 6,8), iar cu cât intervalul între astfel de evenimente e mai mare, cu atât următorul va fi mai puternic. La fel ca Haiti, Nepalul a fost scena unor tulburări politice de lungă durată (un război civil de peste un deceniu, încheiat în 2006), nici în prezent ţara nefiind stabilă politic şi economic.

Japonia: tsunami şi risc nuclear

Japonia este prin excelenţă ţara cutremurelor. Din această cauză, niponii au investit masiv în domeniul prevenirii dezastrelor, în cel al infrastructurii seismo-rezistente şi sunt cel mai bine pregătiţi din acest punct de vedere. Se mai întâmplă însă şi tragedii, cum a fost cea de la Kobe, în 1995. Atunci, seismul, cu o magnitudine de 6,8, s-a soldat cu peste 6.400 de victime.

În această ţară, pericolul rezidă în enorma densitate demografică a oraşelor. Dacă Tokyo sau Kyoto ar fi lovite, numărul victimelor ar putea depăşi 60.000. În plus, activitatea seismică din largul coastelor japoneze o face vulnerabilă la tsunami. Un alt risc, deloc neglijabil: Japonia se bazează pe energia nucleară. Or, seismul din 2007 a provocat o scurgere periculoasă la centrala nucleară de la Kashiwazaki.

Vrancea nu este în „Top 5"

Zona „responsabilă" de cel mai cumplit seism ce a lovit România în ultimele decenii nu a fost inclusă de geologi pe lista de mare risc. De altfel, şi Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, susţine că următorul seism de mare intensitate nu va avea loc în curând. Pagubele ar putea fi însă uriaşe din cauza modului haotic în care s-a construit în Bucureşti şi în alte oraşe ale României. Mărmureanu exclude şi orice conexiune între mişcările seismice din Haiti şi unele ce ar putea avea loc, în această perioadă, la noi în ţară.

Record indonezian

Recordul nedorit în materie de intensitate îl deţine Asia de Sud-Est. Cutremurul din decembrie 2004, din largul Insulei Sumatra (Indonezia), a avut o magnitudine de 9,1 şi a fost urmat de un tsunami gigantic, ce a ucis peste 220.000 de persoane, în zece ţări.

.
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite