VIDEO Mii de haitieni au rămas fără membre în urma puternicului seism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat astăzi că mii de haitieni au suferit amputări ale unui membru după ce au fost grav răniţi în seismul devastator de la 12 ianuarie, relatează AFP.

"Mii de persoane au avut membre amputate din cauza acestei catastrofe. În anumite spitale am văzut între 30 şi 100 de amputări pe zi", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Paul Garwood, în cadrul unui briefing de presă de la Geneva.

"OMS şi alte organisme sanitare de la faţa locului se concentrează în prezent asupra celei mai bune metode de a acorda îngrijiri postoperatorii şi de a permite reeducarea oamenilor pentru ca aceştia să se refacă după amputări", a adăugat el.

Până în prezent, în Haiti nu a fost declarată nicio maladie transmisibilă după puternicul cutremur de pământ care este posibil să se fi soldat cu 150.000 de morţi, potrivit autorităţilor, a precizat Garwood.

"Dar riscurile există. Am subliniat deja că diareea ar putea izbucni în spaţii închise, în zone suprapopulate, unde apa şi instalaţiile sanitare sunt extrem de rare", a explicat el.

Conform Biroului de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (OCHA), 800.000 până la un milion de persoane nu dispun în prezent de un adăpost în Haiti. Majoritatea s-au adunat în 500 de corturi, pe străzi şi în grădinile publice, fără apă potabilă şi toalete.

Teledonul "Haiti. Copiii haosului", organizat de UNICEF şi Realitatea TV, a strâns până în prezent 350.000 de euro pentru victimele cutremurului din Haiti.

Conform unui comunicat al UNICEF şi Realitatea TV, banii îi vor ajuta copiii din Haiti să supravieţuiască şi vor acoperi nevoile lor speciale de hrană, adăpost şi protecţie.

Noi replici seismice au fost resimţite la Port-au-Prince

Institutul Geofizic american (USGS) a anunţat că Haiti a înregistrat, astăzi dimineaţă, două replici seismice de intensitate medie, la 14 zile după cutremurul cu magnitudinea de 7 grade care s-a soldat cu cel puţin 150.000 de morţi.

USGS a detectat un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade, la ora locală 6.16 (13.16 ora României). Însă, anumiţi locuitori din Port-au-Prince şi jurnalişti AFP au resimţit, de asemenea, o altă replică, cu o oră mai devreme, în jurul orei 5.00 (12.00 ora României).

Riscul producerii unor replici puternice în Haiti, în decurs de 30 de zile de la data cutremurului de la 12 ianuarie, este ridicat, a avertizat USGS, care evaluează, în ultimele sale estimări, la 25 la sută probabilitatea producerii uneia sau mai multor cutremure cu intensitatea de 6 grade în această perioadă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite