VIDEO Emanuel Petruţ îi ajută pe haitieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevărate „războaie“ au loc între grupurile de tâlhari care se luptă pentru mărfurile furate
Adevărate „războaie“ au loc între grupurile de tâlhari care se luptă pentru mărfurile furate

Inginerul timişorean povesteşte în continuare pentru „Adevărul“ cum a rămas în Haiti pentru a ajuta la refacerea comunicaţiilor. Românul a refuzat să plece din zona devastată de cutremur, deşi casa în care stătea s-a prăbuşit. Câteva zile a dormit sub cerul liber.

Inginerul timişorean Emanuel Petruţ continuă să lucreze în Haiti şi la o săptămână de la cutremurul catastrofal care a lăsat în urmă sute de mii de morţi şi peste un milion şi jumătate de oameni fără adăpost. Petruţ face parte din grupul tehnicienilor de la compania de telefonie DigiCel, care au rămas în Port-au-Prince pentru a reface comunicaţiile căzute după cataclism.

Citeşte şi:

Sinistraţii din Haiti vor primi 100.000 de dolari de la şefii combinatului de la Galaţi

VEZI AICI IMAGINILE TRIMISE DE INGINERUL TIMIŞOREAN, DIN HAITI

VIDEO Jurnal din infernul din Haiti: „Morţii zac pe străzi“

Primul jurnal din iad: „Patru zile de coşmar". Timişoreanul captiv în Haiti descrie dezastrul

„Acum toată lumea este în stare de alertă pe aici şi trebuie să menţinem echipamentele în stare de funcţionare pentru a asigura o bună comunicaţie. Este vitală în aceste zile. Liniile telefonice cu exteriorul sunt supraîncărcate şi încă se comunică greu", a transmis Emanuel Petruţ pentru „Adevărul", via e-mail.

După câteva zile de somn în aer liber, noaptea trecută, inginerul a putut dormi în sfârşit cu un acoperiş deasupra capului. „Am reuşit să dorm câteva ore noaptea trecută înăuntru. M-am tot mutat şi prin diferite case aşteptând ca responsabilii de la companie să ridice tabăra cu corturi şi toate cele necesare", a mai povestit Petruţ.

Viaţa lui Emanuel Petruţ se desfăşoară în mare parte în biroul său de la compania de telefonie DigiCel. „Nu prea am avut timp să umblu pe străzi. Munca mea se desfăşoară în interior şi văd ce se întâmplă pe stradă doar dimineaţa şi noaptea târziu, când merg să dorm", a mai spus inginerul.

„Fără apă nu mai rezistă nimeni"

Lângă sediul DigiCel, care a rămas în picioare după cutremur, a fost improvizat un spital de campanie de care are grijă armata israeliană. „Sunt camioane care adună cadavrele, pentru că de acum şansele să se găsească vreun supravieţuitor sunt din ce în ce mai mici. Este foarte cald ziua şi fără apă sub dărâmături nu prea mai au nicio şansă", a mai spus Petruţ.

Speră să plece în Jamaica

Supravieţuitorul român a povestit o scenă desprinsă parcă din filmele de groază. „Aseară, în drum spre casă am observat ceva ce doar în filme văzusem până acum. Din cadavrul unei femei se hrăneau câinii, se vedea doar craniul. Totul a fost de coşmar. Abia am dormit, deşi eram foarte obosit", a mai povestit inginerul.

Deşi este o perioadă de acalmie în capitala statului Haiti, timişoreanul este îngrijorat. Acesta se gândeşte că oamenii nemulţumiţi, înfometaţi şi îndureraţi au început să reacţioneze violent. „Sper să fiu evacuat în Jamaica şi să ajung la ambasada Uniunii Europene unde să pot aplica pentru «Emergency Travel Paper». În oraş starea e oarecum calmă, dar ceva îmi spune că nu pentru mult timp. Oamenii dorm pe unde apucă", a mai transmis Emanuel Petruţ.

Vezi aici , aici şi aici video cu haosul din Haiti de după cutremur

Iadul din Leogane, oraşul-fantomă

În afară de infernul care încă domneşte pe străzile capitalei haitiene Port-au-Prince, scene de coşmar au loc şi în alte localităţi ori oraşe din ţară.

Presa internaţională relatează, spre exemplu, despre drama locuitorilor din Leogane, oraş aflat la 17 kilometri vest de capitală.

Furia cutremurului l-a distrus aproape în totalitate, iar primele estimări vorbesc despre cel puţin 30.000 de morţi. Cei care au scăpat cu viaţă sunt în pericol iminent de a şi-o pierde, întrucât niciun ajutor şi nicio echipă de intervenţie nu au ajuns încă acolo. Căştile albastre ale ONU vorbesc de „scene apocaliptice": clădirile sunt distruse în proporţie de 90%, iar supravieţuitorii lipsiţi de hrană şi de apă caută resturi de mâncare printre ruine. Guvernul haitian a decretat, ieri, starea de urgenţă până la sfârşitul lui ianuarie, precum şi o perioadă de doliu naţional de 30 de zile, până la 17 februarie.

Franţa, supărată pe SUA

Tragedia haitiană provoacă, pe de altă parte, iritări politice. Secretarul de stat francez pentru cooperare, Alain Joyandet, apreciază că ONU ar trebui să precizeze rolul Statelor Unite în Haiti, unde acestea şi-au asumat coordonarea ajutoarelor şi controlează Aeroportul Internaţional din Port-au-Prince.

Joyandet a confirmat că a trebuit să intervină personal, sâmbătă, pe lângă americani, pentru a obţine autorizaţia de aterizare pentru un avion francez cu ajutoare.

Apel al Crucii Roşiipentru Haiti

Crucea Roşie Română se alătură eforturilor Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie şi lansează apelul "Ajutor pentru Haiti". Campania constă în colectarea de fonduri online şi direct, în conturile deschise special. "Invităm pe toţi cei care vor să sprijine efortul umanitar internaţional, companii, oameni de afaceri, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, să răspundă apelului nostru. Fondurile colectate vor fi direcţionate către Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie", se arată într-un comunicat dat publicităţii ieri.

Conturile speciale, în care pot fi depuse contribuţiile în bani, sunt deschise la BRD, Sucursala Piaţa Romană: LEI: RO02BRDE410SV61136934100
EURO: RO35BRDE410SV2788079410. Pe de altă parte, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii reaminteşte că a creat o pagină de internet menită să-i ajute pe haitieni să reintre în contact cu familiile lor lovite de violentul seism.

Carburanţi şi telecomunicaţii

Naţiunile Unite au avertizat că există riscul întreruperii telecomunicaţiilor mobile din cauza lipsei din ce în ce mai accentuate a carburanţilor. Fără carburant pentru producerea de electricitate, căderea reţelei de telefonie mobilă este o chestiune de zile, susţine ONU.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite