Război în Libia: 40 de ţări şi organizaţii participă la reuniunea de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima reuniune a "grupului de contact" privind situaţia din Libia începe astăzi la Londra. La discuţii participă peste 40 de ţări şi organizaţii.

UPDATE Mesajul lui Muammar Gaddafi a transmis ţărilor reunite la Londra: "Încetaţi ofensiva voastră barbară şi injustă împotriva Libiei". "Lăsaţi Libia libienilor, sunteţi pe cale să efectuaţi o operaţiune de exterminare a unui popor în siguranţă şi să distrugeţi o ţară în dezvoltare", a spus Gaddafi citat de agenţia oficială libiană Jana.

UPDATE În cadrul videoconferinţei de luni seara dintre premierul britanic, David Cameron, cu preşedintele american, Barack Obama, cel francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, şi-a exprimat speranţa că reuniunea de marţi va "consolida şi va extinde coaliţia statelor care se angajează să aplice rezoluţiile ONU".

UPDATE Într-o intervenţie la un postul italian Rai Uno, liderul Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) libian, Mustafa Abdeljalil, a declarat aseară că, dacă va ajunge la putere, mişcarea sa va combate imigraţia ilegală şi că va respecta acordurile semnate cu Italia, relatează AFP.

"Vom participa la eforturile pentru stoparea imigraţiei ilegale, împiedicând imigranţii ilegali să intre în Libia şi combătând organizaţiile criminale care permit acest lucru", a spus el  Abdeljalil.

Reuniunea urmăreşte să "consolideze" coaliţia internaţională şi să discute strategia care va fi adoptată după ce Gaddafi va fi înlăturat de la putere în Libia.

Mai citeşte şi:

Obama: Ne-am confruntat în Libia cu violenţe monstruoase. NATO va prelua comanda miercuri

Potrivit secretarului de Stat american, Hillary Clinton, Statele Unite sunt interesate de modalitatea de a obţine plecarea lui Gaddafi pe cale diplomatică, în timp ce revolta împotriva regimului de la Tripoli progresează. Ea a explicat că atacurile coaliţiei au ca scop respectarea unei zone de interdicţie aeriană decise de ONU.

La reuniune, alturi de liderii mai multor state euopene, şi-au anunţat deja participarea Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, prin miniştri de externe. Nu lipsesc Turcia, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Liban sau Tunisia. Nu se ştie dacă la întrunire vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul reprezentativ al revoluţionarilor libieni.

Potrivit premierului britanic, David Cameron, scopul principal al reuniunii de o zi este acela de a asigura "unitatea politică şi diplomatică" maximă.

Revenimi cu amănunte

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite