Obama: Ne-am confruntat în Libia cu violenţe monstruoase. NATO va prelua comanda miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, a susţinut un discurs marţi dimineaţă în faţa naţiunii sale în care a încercat să clarifice rolul SUA în misiunea militară a Naţiunilor Unite din Libia.

Din declaraţiile lui Barack Obama:


- Timp de generaţii, Statele Unite ale Americii au jucat un rol unic de ancoră de securitate la nivel mondial şi au pledat pentru libertatea umană. Conştienţi de riscurile şi costurile acţiunilor militare, suntem reticenţi în a folosi forţa pentru a rezolva provocările lumii. Dar când interesele şi valorile noastre sunt în joc, avem responsabilitatea de a acţiona. Asta s-a întâmplat în Libia pe parcursul acestor ultimele şase săptămâni.

- În faţa condamnării lumii întregi, Gaddafi a ales să atace, lansând o campanie militară împotriva poporului libian. Oameni nevinovaţi au fost omorâţi. Spitalele şi ambulanţele au fost atacate. Jurnaliştii au fost arestaţi, agresaţi sexual şi ucişi. Proviziile de hrană şi de combustibil au fost stopate. Apa pentru sute de mii de oameni din Misratah a fost oprită. Oraşele şi comunele au fost bombardate, moscheiele au fost distruse iar blocurile au fost transformate în moloz. Avioanele militare şi elicopterele au avut permisiunea de a ataca poporul, care nu au avut mijloacele să se apere împotriva asalturilor din aer.



- Confruntat cu această represiune brutală şi criză umanitară, am trimis nave de război în Marea Mediterană. Aliaţii europeni şi-au declarat disponibilitatea de a aloca resurse pentru a opri crimele. Opoziţia libiană şi Liga Arabă au apelat la lumea întreagă pentru a salva vieţi în Libia. La comanda mea, America a făcut un efort alături de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi a impus o rezoluţie istorică ce a autorizat o zonă de interdicţie aviatică pentru a opri atacurile aviatice ale regimului şi de asemenea, a autorizat toate măsurile necesare care trebuie luate pentru a proteja poporul libian.

- Alianţa noastră cea mai eficientă, NATO, a preluat comanda de punerea în aplicare a embargoului asupra armelor şi a zonei de interdicţie aviatică. Noaptea trecută, NATO a decis să-şi asume responsabilitate suplimentară de a proteja civilii libieni. Acest transfer de la Statele Unite către NATO va avea loc miercuri.



- Statele Unite vor juca un rol de sprijin - inclusiv suport logistic, asistenţă de căutare şi de salvare şi capacităţi de a bloca comunicaţiile regimului.

- Datorită acestui transfer către coaliţia NATO, riscul şi costul acestei operaţiuni - pentru armata şi pentru contribuabilii americani - va fi redus în mod semnificativ.

- Am spus că rolul SUA va fi limitat, nu vom trimite trupe pe teritoriul libian.

- Extinderea misiunii noastre militare pentru a schimba regimul ar fi o greseală.

- Este adevărat că America nu îşi poate folosi armata ori de câte ori are loc o represiune. Şi având în vedere costurile şi riscurile de intervenţie, trebuie să măsurăm întotdeauna interesele noastre împotriva nevoii de acţiune.

- În această ţară, Libia, în acest moment, ne-am confruntat cu violenţe monstruoase. Am avut o capacitate unică de a opri violenţa: un mandat internaţional de acţiune, o coaliţie pregătită să ni se alăture, sprijinul ţărilor arabe şi un motiv pentru ajutor chiar din partea poporului libian.

- Un masacru ar fi trimis mii de refugiaţi dincolo de frontierele Libiei, aducând mulţi străini în Egipt şi Tunisia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite