Preşedintele Georgiei propune SUA o rută pentru transportul de armament în Afganistan, prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili este dispus să-şi oferă ţara ca ajutor pentru SUA în războiul condus în Afganistan. Saakaşvili vrea să deschidă porturile sale de la Marea Neagră pentru furnizarea de armament, însă oferta ar fi dificil de acceptat pentru administraţia Obama, relatează Associated Press.

Saakaşvili a descris în linii generale o propunere georgiană de a dezvolta un coridor pentru furnizare de armament peste Marea Neagră din România, prin Georgia şi Asia Centrală spre Afganistan.

Citiţi şi:

Rusia este dispusă să livreze arme în Afganistan şi Irak

NYT: Detectoare de bombe nefuncţionale vândute Irakului, confecţionate în România

Georgia oferă porturile sale de la Marea Neagră vaselor militare occidentale de aprovizionare şi aeroporturile ei ca puncte de alimentare cu combustibil pentru avioane cargou.

Saakaşvili încearcă de mult timp să îndrepte Georgia spre Occident şi o posibilă aderare la NATO şi UE. Acest curs este afectat după războiul Georgiei cu Rusia din 2008 care s-a încheiat cu o încetare a focului cu trupele ruse aflate doar la câţiva kilometri de Tbilisi, capitala georgiană.

Ideea unui aflux de vase militare occidentale cu armament navigând pe Marea Neagră ar putea irita Moscova. Dar Saakaşvili notează că Rusia a spus că succesul Statelor Unite în Afganistan este în interesul Rusiei.

"Nu cred că Rusia ar putea avea obiecţii deschise la aceasta', a afirmat el.

Georgia este interesată să aibă o mai mare prezenţă militară americană în regiune, a mai declarat Saakaşvili, precizând că ideea a fost pentru prima oară prezentată vicepreşedintelui american Joe Biden când acesta din urmă a vizitat Tbilisi în iulie trecut. El adaugă că a discutat despre această idee şi cu şeful Comandamentului Central al Statelor Unite, generalul David Petraeus.

În speranţa unei posibile aderări la NATO şi UE, Saakaşvili a mai contribuit la operaţiunile Statelor Unite în Afganistan, cu 900 de trupe, un număr ridicat pentru o ţară mică şi relativ săracă. Acesta este momentul în care Statele Unite amplifică operaţiunile lor în Afganistan şi caută moduri de a găsi furnizori.

"Avem nevoie de opţiuni în Afganistan", a declarat Aandahl de la TRANSCOM.

Statele Unite folosesc deja un coridor de aprovizionare prin Rusia şi Asia Centrală, în afara rutei lor principale prin Pakistan.

Nu este clar dacă celelalte ţări de-a lungul rutei propuse de georgieni vor fi de acord să permită transport de arme. Georgia a propus o rută posibilă pe apă, cale ferată şi rutieră din România peste Marea Neagră, prin Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan şi Uzbekistan.

Saakaşvili afirmă că el a discutat şi cu alte ţări şi crede că deschiderea coridorului este posibilă. El spune că această rută ar fi mai directă şi mai ieftină decât ruta de nord ce traversează Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite