Premierul turc: "Hamas nu este o grupare teroristă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan

Prim ministrul turc este de părere că mişcarea islamist palestiniană Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci o mişcare de rezistenţă.

Remarcile premierului turc au fost făcute în urma masacrului comis de Israel, luni, asupra flotilei ce transporta ajutoare pentru Fâşia Gaza. Erdogan a invocat Cele Zece Porunci, care ar fi trebuit să-i împiedice pe soldaţii israelieni să ucidă cel puţin nouă persoane aflate la bordul navei cu ajutoare.

VIDEO „Flotila libertăţii“, atacată

Atacul Israelului asupra "flotilei libertăţii", în urmă căruia opt turci şi-au pierdut viaţa,  a stârnit furia Turciei şi a deteriorat relaţiile dintre cele două ţări. "Israelul a comis una dintre cele mai grave erori din istoria sa. Turcia nu va ierta niciodată aceasta agresiune. Problema noastră nu este cu israelienii sau cu poporul evreu, ci cu administraţia israeliană despotică", a declarat Erdogan, citat de Herald Sun.

"Daca nu înţelegeţi în turcă, vă spun în engleză: "You shall not kill" - Să nu ucizi, a spus premierul. Turcia a susţinut şi în trecut că pacea nu va putea fi instaurată în Orientul Mijlociu dacă Hamas va fi exclus din proces.

"Mereu vorbiţi despre democraţie, dar nu veţi lăsa niciodată Hamas să conducă. Ce fel de democraţie este aceasta? Nu cred că Hamas este o organizaţie teroristă. Sunt rezistenţa palestiniană care luptă pentru a-şi apăra propriul teritoriu. Le-am spus oficialilor americani: nu accept Hamas ca fiind o organizaţie teroristă. Azi suţin acelaşi lucru: îşi apără teritoriul", a spus Recep Tayyip Erdogan.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au trecut Hamas pe lista neagră a organizaţiilor teroriste, chiar dacă a câştigat alegerile în 2006.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite