Milioane de dolari transferaţi din Afganistan către Dubai îngrijorează oficialii americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii americani sunt îngrijoraţi de sumele mari de bani transferate în Dubai
Oficialii americani sunt îngrijoraţi de sumele mari de bani transferate în Dubai

Milioane de dolari sunt transferaţi, cu avionul, din Afganistan către alte state din zonă, dar mai ales către emiratul Dubai. Transferele au început să îngrijoreze oficialii americani, care-şi pun semne de întrebare în privinţa originii banilor, scrie publicaţia Washington Post.

Potrivit oficialilor americani şi afgani, estimate la peste un miliard de dolari pe an, sumele de bani transferate sunt transportate în special în Dubai, unde mulţi cetăţeni afgani prosperi şi-au mutat familiile şi fondurile.

Citiţi şi:

Dubaiul a mai identificat patru suspecţi în cazul asasinatului liderului Hamas

Într-o perioadă în care SUA şi aliaţii lor cheltuiesc miliarde de dolari pentru sprijinirea Guvernului fragil al preşedintelui Hamid Karzai, sumele trimise în străinătate generează temeri că fondurile ar putea fi trimise în alte scopuri decât cele legale.

Oficialii pakistanezi consideră că banii care sunt transferaţi de la Kabul au fost sustraşi din Pakistan. Pe de altă parte, autoritatea americană pentru combaterea traficulului de droguri cercetează dacă anumite sume de bani sunt rezultatul traficului cu opiu din Afganistan.

Aceşti bani apar de nicăieri, a declarat un oficial american care monitorizează intensificarea rolului Afganistanului în transferul de fonduri către Dubai. Zilnic şase zboruri decolează spre sau aterizează de la Kabul.

Depistarea transferurilor financiare din Afganistan a fost un demers lung şi dificil din pricina modalităţilor tradiţionale de "mutare" a sumelor de bani, răspândite la scară largă şi cunoscute sub numele de "kawalas".

SUA îşi intensifică eforturile în vederea opririi fluxului de bani către ţări precum Afganistanul sau Pakistanul în vederea sprijinirii reţelei al-Qaeda şi a talibanilor, mai scrie Washington Post.

Între timp banii îşi continuă acelaşi traseu. Declaraţiile privind sumele de bani transferate culese din aeroportul din Kabul relevă că din Afganistan au fost transportaţi peste 180 de milioane de dolari în Dubai într-o perioadă de două luni, începând cu iulie 2009.

Un poliţist din Dubai a precizat că un diplomat afgan a aterizat la aeroportul emiratului având asupra sa două milioane de euro nedeclaraţi. Un alt caz, un chinez a fost arestat recent pe aeroportul din Kabul pentru posesie de 800.000 de euro nedeclaraţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite