Ghimpu: Tratatul de frontieră cu România este ilegal şi neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova
Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova

Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat marţi că premierul Vlad Filat nu a avut mandatul necesar pentru a semna Tratatul privind regimul de frontieră cu România.

UPDATE Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a reacţionat la declaraţia scandaloasă lansată la adresa sa de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Acesta a precizat că „începând cu ziua de astăzi vor fi atacuri şi mai mari asupra mea şi a partidului pe care îl conduc".

Ghimpu a calificat acordul drept unul ilegal şi neconstituţional.

"Atât timp cât documentul nu a fost ratificat de Parlament, eu nu pot să-l atac la Curtea Constituţională", a adăugat şeful interimar al statului, relatează portalul Ştirea Zilei.

Citiţi şi:

România şi Moldova au semnat tratatul de frontieră. Barroso: Este un lucru excelent

Şeful Guvernului de la Chişinău nu a comentat, deocamdată, acuzaţiile.

În urmă cu o săptămână, premierul Vlad Filat şi ministrul de român de externe, Teodor Baconschi, au semnat la Bucureşti un document privind regimul frontierei şi regulile de gestionare a frontierelor de către Republica Moldova şi România.

Potrivit oficialilor, Tratatul este unul tehnic şi nu se referă direct la recunoaşterea frontierelor de stat deoarece acest lucru a avut loc automat, odată cu recunoaşterea independenţei Republicii Moldova de către România, ca moştenitoare de drept a frontierelor sovietice.

Petru a intra în vigoare, Tratatul privind regimul de frontieră ar trebui ratificat de Parlamentele celor două state. Imediat după semnarea lui, Alianţa Moldova Noastră, democraţii şi comuniştii au criticat documentul, afirmând că este neconstituţional şi trebuia să fie examinat în Parlament înainte de a fi semnat.

Tratatul indică, printre altele, traseul frontierei de stat şi documentele prin care a fost stabilit anterior traseul frontierei dintre cele două state. Sunt menţionate în acest sens Tratatul privind regimul frontierei de stat din 27 februarie 1961, Protocolul privind traseul frontierei în sectorul nodului hidrotehnic Stânca - Costeşti, documentele de demarcare adoptate de Comisia mixtă şi Comisia specială mixtă româno-sovietică etc. Documentul prevede în acest capitol că punctele de întâlnire a frontierelor de stat ale României, Republicii Moldova şi Ucrainei vor fi stabilite printr-un alt acord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite