Extinderea NATO, o ameninţare pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord continuă să fie pentru Rusia o ameninţare serioasă, luând în considerare extinderea continuă a Alianţei în ţările din Europa de Est, a declarat marţi secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, fostul director al FSB din epoca preşedinţiei lui Vladimir Putin, relatează Kyiv Post.

Punem la îndoială faptul că în urma extinderii NATO situaţia Rusiei ar deveni mai sigură, aşa cum încearcă să ne asigure oficialii Alianţei Nord-Atlantice, a spus Patruşev, subliniind că aceasta a fost poziţia tuturor responsabililor ruşi care au fost implicaţi în redactarea noii doctrine militare a Rusiei, care a fost validată vineri de preşedintele Dmitri Medvedev şi care pune pe primul loc în seria pericolelor tentativa NATO de globalizare a funcţiilor sale şi desfăşurarea elementelor scutului antirachetă în Europa de Răsărit.

Citiţi şi:

Fost ministru de la Chşinău: Scutul antirachetă din România, o ameninţare pentru Republica Moldova

Rusia aşteaptă decizia României privind amplasarea de interceptoare americane

Scutul antirachetă / Lavrov: "NATO şi OSCE sunt ineficiente"

NATO reprezintă pentru noi o ameninţare şi încă una destul de gravă, a reiterat secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Alianţa Nord-Atlantică nu numai că nu a încetat să existe, după colapsul blocului Tratatului de la Varşovia creat în contrapronderea NATO, ci dimpotrivă, s-a extins cu noi membri, de la 12 la 28 state participante, potrivit acestuia. În NATO au intrat inclusiv ţări din fostul Pact de la Varşovia, state separate care au făcut parte din fosta URSS ca republici unionale, potrivit Kyiv Post.

NATO atrage şi alte ţări, precum Ucraina şi Georgia, care ar putea de asemenea să adere în timp la blocul nord-atlantic, a mai spus Patruşev, în opinia căruia tocmai statele membre NATO au înzestrat la vremea respectivă Georgia cu arme, pregătind-o practic pentru agresiunea din Osetia de Sud şi Abhazia.

Şi astăzi Georgiei îi sunt furnizate arme. Pentru ce? De ce? Ei doresc ca Tbilisi să atace din nou cele două mici republici? Dacă nu doresc aceasta, atunci ar trebui să sisteze livrările de arme către Georgia, a afirmat responsabilul rus, fără a nominaliza vreun stat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite