VIDEO Dictatorii lumii şi extravaganţele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul Ryugyong trebuia să fie construcţia-fanion a regimului comunist nord-coreean
Hotelul Ryugyong trebuia să fie construcţia-fanion a regimului comunist nord-coreean

Construcţii gigantice, costuri pe măsură, gesturi ieşite din comun. De la Gadhafi la Kim Jong-il, de la Chavez la Castro, ţicnelile costisitoare ale liderilor autocraţi nu încetează să uimească lumea. Şantierele faraonice sau gesturile extravagante au fost închinate cultului personalităţii sau dedicate preamăririi regimurilor dictatoriale. 

România din timpul lui Ceauşescu se înscrie printre locurile unde proiectele faraonice chiar au fost realizate. Parlamentul român din Bucureşti este o construcţie unică. Sediul deputaţilor şi senatorilor este a doua clădire din lume ca mărime, după Pentagon.

Mai citiţi şi:

VIDEO Unde îşi petrec şefii Sărbătorile

Evo Morales la sfârşit de campanie: "Voi integra Bolivia"

Hugo Chavez: "Dacă climatul era o bancă,deja l-aţi fi salvat"

În edificiul început în 1984, Ceauşescu voia să stabilească principalele instituţii ale regimului: preşedinţia, Marea Adunare Naţională, Consiliul de Miniştri şi Tribunalul Suprem. A trebuit atunci să fie „curăţate" prin demolări 520 de hectare, adică o cincime din Capitală, să fie mutate 40.000 de persoane şi să se mobilizeze 40% din PIB-ul românesc pentru această construcţie imensă.

O grevă prezidenţială

Preşedintele bolivian Evo Morales (foto) a fost în 2009 protagonistul unei premiere istorice. La 9 aprilie, el a intrat în greva foamei, în semn de protest faţă de deputaţii care-l împiedicau să organizeze alegeri în decembrie. Scrutinul urma să-i permită lui Morales să obţină un al doilea mandat, dându-i astfel ocazia să păstreze puterea până în 2015.

Evo Morales

Timp de cinci zile, mass-media boliviene şi internaţionale au difuzat imagini inedite cu preşedintele, întins pe un pat, bând lichide şi mestecând foi de coca pentru a-şi potoli foamea. A întrerupt greva foamei la 14 aprilie, după ce s-a adoptat legea. Alegerile au avut loc la 6 decembrie.

„Piramida" din Phenian

La sfârşitul anilor 1980, Kim Ir-sen, tatăl lui Kim Jong-il (foto), a înmulţit proiectele de monumente somptuoase, toate dedicate cultului personalităţii sale. Regimul a decis în 1987 să construiască un hotel care să bată toate recordurile. Hotelul Ryugyong urma să aibă 3.000 de camere şi şapte restaurante.

Kim Jong-il

Astăzi, în pofida înălţimii de 330 de metri şi a suprafeţei de 360.000 de metri pătraţi, piramida cenuşie e de râsul lumii. Neterminat, hotelul nu şi-a deschis niciodată porţile. Începută cu finanţare franceză, construcţia s-a oprit în 1992 ca urmare a defectelor de proiectare şi a lipsei de mijloace a Ryugyong Hotel Investment and Management Co.

Un discurs de şapte ore

În 1998, Fidel Castro (foto) a înregistrat un record original: el a rostit fără întrerupere un discurs despre viitorul Cubei, ce a durat şapte ore şi 15 minute. „El Lider Maximo" a făcut atunci un bilanţ al lungii sale preşedinţii (începută în 1959).

Fidel Castro

În faţa celor 595 de deputaţi care-l aleseseră pentru un nou mandat de cinci ani, a elogiat meritele socialismului. Fidel Castro îşi înscrisese deja numele în Guinness Book, în 1960, când a rostit de la tribuna ONU un discurs de patru ore şi 29 de minute. În 1986, la Congresul Partidului Comunist cubanez, discursul său a durat şapte ore şi 10 minute.

Hugo, vedetă absolută la TV

De la instalarea sa la putere în Venezuela, în 1999, Hugo Chavez (foto) controlează scena mediatică. Şapte televiziuni, 20 de posturi radio şi în jur de 60 de ziare sunt direct legate de putere. Legea îi permite preşedintelui să folosească oricând spaţiul de emisie al canalelor TV pentru discursurile sale.

Hugo Chavez

Şeful statului sud-american este însă singurul din lume care are propria emisiune TV. Intitulată „Alo Presidente" şi difuzată duminica pe principalele canale din ţară, emisiunea îi dă ocazia preşedintelui să răspundă întrebărilor oamenilor. El poate prelungi emisiunea până la şapte ore (record înregistrat la 9 septembrie 2007).

Un râu în Sahara

Liderul libian Muammar Gadhafi (foto) este autorul mai multor proiecte nebuneşti. După o fuziune ratată cu Tunisia, lui Gadhafi i-a venit altă idee trăsnită: realizarea unui râu în deşert. Un şantier faraonic pentru a scoate apă de sub nisipul Saharei şi a o dirija spre culturile de grâu din nord şi spre oraşele de pe coastă.

Muammar Gadhafi

Lansat la începutul anilor 1980, proiectul ar fi costat 33 de miliarde de dolari şi ar fi necesitat instalarea a 4.000 km de conducte. În martie 2009, la al cincilea Forum Mondial al Apei din Turcia, oficialii libieni au prezentat ultimele detalii ale planului. Mulţi experţi sunt îngrijoraţi de impactul ecologic al intervenţiei asupra naturii.

Noul Babilon din Irak

După venirea sa la putere, în 1979, Saddam Hussein (foto) a dorit să redea măreţia şi splendoarea vechiului Babilon, ale cărui ruine fuseseră descoperite la Tikrit.

Saddam Hussein

Demersul său a devenit curând foarte personal, zeci de palate fiind realizate din 1982 pentru a-l glorifica pe Hussein. Gigantice şi maiestuoase la exterior, clădirile reflectă toate excesele regimului în interior: marmură, obiecte aurite, pietre preţioase şi decoraţiuni care înfăţişează războaiele glorioase ale lui Saddam.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite