VIDEO Chile, sub asediul hoţilor apăruţi după cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii caută provizii după cutremurul din Chile
Oamenii caută provizii după cutremurul din Chile

Trupele militare încearcă să restabilească ordinea în al doilea mare oraş chilian, Concepcion, după ce devastatorul cutremur de sămbătă i-a determinat pe mai mulţi cetăţeni să intre în magazine şi să fure mâncare şi alte bunuri.

UPDATE Chile solicită oficial ajutor internaţional

Guvernul a cerut asistenţă internaţională, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (OCHA) Elisabeth Byrs, potrivit AFP. Aceasta a precizat că autorităţile chiliene au furnizat o listă care conţine priorităţi.

La două zile după seismul cu magnitudinea 8,8, unul dintre cele mai violente din ultimii o sută de ani, echipele de salvare încercau să scoată dintre dărâmături victimele cutremurului şi ale valului seismic care a măturat coastele, luând prin surprindere populaţia.

În două regiuni s-a declarat stare de calamitate, iar în oraşul Concepcion a fost interzisă circulaţia pe timp de noapte pentru a se evita noi jafuri. Duminică, zeci de persoane au luat cu asalt magazine închise, pentru a face rost de hrană.

Conform companiei americane EQECAT, costul pagubelor ar putea atinge 15 până la 30 miliarde dolari.

Japonia, ultima ţară care a ridicat luni alerta de tsuami, după alte ţări din Pacific, va oferi un ajutor de trei milioane de dolari Republicii Chile, iar China a promis un milion de dolari.

Citiţi şi:

Ca se evite un dezastru ca cel din 2004 din apropierea Oceanului Indian, oceanografii au exagerat cu avertizarea de tsunami din Hawaii

Militarii au tras mai multe focuri de armă în hoţii care încercau să fugă cu bunurile din mai multe magazine.

Oraşul se află în stare de asediu, unde se depun eforturi majore pentru a restabili ordinea. Preşedintele Michelle Bachelet a cerut sprijinul internaţional şi a declarat că numărul de 708 morţi va creşte cel mai probabil.

Citiţi şi:

Stare de asediu în Chile: nimeni nu are voie pe străzi după ora 9 seara

În oraşele de pe coastă lovite de valurile oriaşe care au survenit cutremurului s-au găsit peste 300 de cadavre. În portul Talcahuano, peste 20 de bărci au fost luate de val şi aruncate în mijlocul oraşului.

Ministrul de apărare Francisco Vidal  a admis că s-a făcut o greşeală prin fapul că nu au anunţat imediat o alertă de tsunami după cutremur, o mişcare ce ar fi putut salva mai mulţi rezidenţi din oraşele de pe coastă.

Mulţi dintre cei 500.000 de locuitori din oraşul Concepcion suferă de lipsă de mâncare, rămânând de asemenea fără apă potabilă şi electricitate.  Armata a fost chemată pentru a-i ajuta pe poliţişti să îi oprească pe jefuitori, unii dintre ei au fugit cu plase pline cu mâncare, iar alţii cu plasme TV sau alte electrocasnice.

Echipele de intervenţie au folosit detectoare de căldură pentru a găsi zeci de oameni blocaţi într-un bloc de apartamente care s-a dărâmat la cutremur. Primarul oraşului, Jacqueline van Rysselberghe, a spus că este un potenţial majoră de "tensiune socială". "Avem nevoie de mâncare pentru populaţie. Am rămas fără provizii şi dacă nu rezolvăm asta vom avea probleme grave de securitate", a declarat ea.

Comandantul trupelor militare din regiune i-a ameninţat pe cei care vor să jefuiască magazinele în această perioadă: "I-aş sfătui pe criminali să nu se pună cu forţele armate. Răspunsul nostru va fi unul sever, dar nu în afara legii", a declarat el.

Aproximativ două milioane de chilieni au fost afectaţi de cutremurul de sâmbătă, al şaptelea ca putere din lume şi cel mai mare dezastru care a lovit Chile în ultimii 50 de ani.

Preşedintele Bachelet a declarat că forţele aeriene vor începe să aducă mâncare şi vor da ajutorul necesar în zonele lovite de cutremur: "Avem o catastrofă de o magnitudine de neimaginat care va necesita un efort gigant din partea noastră".

Chile nu a cerut iniţial ajutor internaţional, dar în cele din urmă preşedintele a spus că unele oferte de ajutor vor fi acceptate. Chile are nevoie de spitale, poduri temporare, apa potabilă, experţi în evaluarea gradului de distrugere şi de salvare pentru a-i ajuta pe cei care lucrează deja pentru a găsi supravieţuitori.

Epicentrul cutremurului a fost la 115 km nord-est de Concepcion şi 325 km sud-vest de capitala Santiago. Aproximativ 1.5 milioane de case din Chile au fost afectate. Multe dintre ele erau clădiri vechi, edificii istorice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite