După cea legislativă, în Ungaria a început şi "revoluţia culturală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grup de jurnalişti intrat în greva foamei protestează în faţa sediului televiziunii publice faţă de încălcarea libertăţii presei în Ungaria
Un grup de jurnalişti intrat în greva foamei protestează în faţa sediului televiziunii publice faţă de încălcarea libertăţii presei în Ungaria

Noua Constituţie ungară, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, dă guvernului puteri sporite asupra celorlalte puteri ale statului. În completare, partidele guvernamentale Fidesz şi Jobbik au lansat şi "revoluţia culturală", împotriva culturii de stânga şi liberale.

Revoluţia legislativă a premierului Orban continuă neabătută. Toate domeniile sunt reglementate, toţi opozanţii supuşi. Micul Partid verde de opoziţie LMP organizează astăzi, la Budapesta, un marş de protest faţă de „sfârşitului democraţiei” din Ungaria. 

Recent, postul de radio Klubradio, critic la adresa guvernului Orban, şi-a pierdut frecvenţa, care nu i-a mai fost prelungită de Autoritatea pentru media, condusă de oameni numiţi de premierul Orban.  Iar presa publică suferă în continuare de pe urma controlului strict al puterii

Curtea Constituţională a respins dreptul noii Autorităţi pentru media de a verifica conţinutul publicaţiilor tipărite şi online, cât şi pasajele care anulau protecţia surselor jurnalistice. Curtea a respins şi noua lege a cultelor, care schimba radical regulile referitoare la cine se poate califica pentru statutul de organizaţie religioasă, excluzând unele culte precum cel anglican sau pe cel metodist.

Dar Curtea a intrat şi ea în vizorul lui Orban, care caută s-o „reformeze” acum. De la 1 ianuarie intră în vigoare noua Constituţie care va spori şi mai mult controlul majorităţii Orban asupra tuturor instituţiilor statului. Nu va mai exista o separare a puterilor, scrie Spiegel. „Verdictul Curţii Constituţionale este o ultimă tresărire a statului de drept în Ungaria, dar zilele Curţii sunt numărate. Noua constituţie va transfera prea multă putere majorităţii parlamentare şi guvernului. Cât despre Curte, mulţi judecători respectaţi vor fi trimişi la pensie mai devreme şi vor fi înlocuiţi cu aliaţi ai Fidesz”, deplânge cotidianul Sueddeutsche Zeitung.

La fel, timpii de tribună acordaţi formaţiunilor reprezentate în Parlament vor fi limitaţi, astfel încât fiecare partid de opoziţie va avea doar 15 minute la dispoziţie să-şi exprime poziţiile, subminând astfel dezbaterea parlamentară democratică.

Revoluţia culturală

Fidesz a pierdut aproape jumătate din votanţii care au adus partidul la putere – circa un milion din cei 2,5 milioane –, mai ales în favoarea partidului de extremă dreaptă Jobbik, devenit peste noapte cel mai puternic partid de opoziţie. De aceea, Orban continuă să mizeze pe tactica de a prelua mesajele extremiştilor, sperând să le preia şi electoratul. Până la urmă cele două formaţiuni au puncte comune – sunt angrenate în încercarea de a combate cultura de stânga şi liberală, predominantă în societatea ungară şi de a o înlocui cu o cultură ce face referinţă la Ungaria Mare dinainte de anii 1920, scrie Spiegel.

În materie de cultură propriu-zisă, revoluţia a început cu înlocuirea directorilor de teatre. Istvan Marta, directorul cunoscutului Teatru Nou din Budapesta va fi înlocuit cu un actor care a făcut campanie pentru Jobbik. Noul director, Gyorgy Doerner, vrea să redenumească instituţia în „Teatrul Frontului de acasă” şi s-a angajat în aplicaţia sa de candidatură să pună capăt „hegemoniei liberale degenerate şi bolnave”. În ultimele luni mai mulţi directori de teatre din provincie au fost înlocuiţi cu simpatizanţi ai Fidesz. Urmează conducătorii Operei şi Teatrului Naţional. Iar autorităţile locale rămân nepăsătoare la protestele şi declaraţiile de solidaritate cu directorii de teatre.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite