Ultima pledoarie a lui Hodorkovski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hodorkovski și Lebedev, captivi în cușca de sticlă destinată celor ce  contestă puterea Kremlinului
Hodorkovski și Lebedev, captivi în cușca de sticlă destinată celor ce contestă puterea Kremlinului

În numărul din luna mai, Foreign Policy România a publicat un material extins despre viața în “noul gulag” a oligarhului rus Mihail Hodorkovski, condamnat la închisoare de Kremlin, pentru comportamentul său ostil față de puterea politică. La mijlocul lunii decembrie, judecătorii urmează să decidă asupra viitorului fostului om de afaceri. Va continua acesta să rămână după gratii sau va fi eliberat?

Mihail Hodorkovski, odată cel mai bogat om al Rusiei, patron al celei mai mari companii petroliere rusești, Iukos, a fost arestat în 2003 sub acuzația de infracțiuni economice, care au văduvit bugetul de stat de venituri importante. Autorii articolului din mai, Susan Glasser și Peter Baker scriau că acuzatorii susțineau că “Hodorkovski a condus un grup de crimă organizată care a fraudat aproape 350 de milioane de tone de petrol din 1998 până în 2003 – în fapt întreaga producţie a Companiei Petroliere Iukos – şi a spălat peste 24 de miliarde de dolari din venituri.” Realitatea este însă că Hodorkovski a încălcat un legământ tacit între conducerea de la Kremlin și oligarhii ruși, cărora li se permitea să se bucure de averile obținute în anii ’90 cu condiția ca aceștia să nu submineze puterea politică. Ceea ce Hodorkovski, prin susținerea unor organizații ale societății civile și a unor partide de opoziție nu a făcut, fapt ce a determinat arestarea, acuzarea și condamnarea sa la închisoare, până în 2011.
Dacă în primul dosar Hodorkovski a fost acuzat de evaziune fiscală, plătind astfel o sumă inferioară bugetului de stat, acuzația în cel de-al doilea dosar, care se judecă în prezent, este că Hodorkovski, împreună cu asociatul său, Platon Lebedev, au sustras efectiv același petrol pentru care, în primul proces, fuseseră acuzați că au plătit prea puține taxe. Procurorii ruși nu au reușit de-a lungul procesului, în ciuda evidenței, să explice această incongruență logică: Ori Hodorkovski a plătit prea puțin ori nu a plătit deloc?


Atacul lui Hodorkovski
Apropierea de final a celui de-al doilea proces l-a determinat pe oligarhul rus să atace, într-o ultimă alocuțiune în fața instanței, din interiorul cuștii de sticlă în care este ținut, situația politico-economică dramatică a Rusiei.
Hodorkovski a explicat adevărata miză a procesului său, considerând că acesta va rămână în istorie: “Toată lumea înțelege că verdictul în acest caz – oricare ar fi el – va rămâne în istoria Rusiei. Mai mult, va fi un punct de reper pentru viitor. Toți cei implicați – procurorii și judecătorii – vor rămâne în istorie, așa cum s-a întâmplat cu cei implicați  în infamele procese sovietice”.  
În ciuda posturii sale inconfortabile, Hodorkovski a afirmat că deși își dorește să fie liber, este dispus să renunțe la libertate, chiar și la viață, pentru justețea lupții sale. “Nu sunt un om perfect, dar sunt un om cu principii. Pentru mine, ca pentru oricine, viața în detenție este grea, și nu-mi doresc să mor acolo. Dar dacă va trebui – nu voi ezita. Lucrurile în care cred merită acest sacrificiu. Cred că am demonstrat asta deja”, a afirmat fostul oligarh.
Într-un interviu acordat Novaya Gazeta, un ziar liberal, curajos, la care a scris și celebra Anna Politkvoskaia, Hodorkovski a explicat miza luptei sale. În opinia sa, un sistem judiciar corect, care să ofere dreptate, nu să protejeze interesele ilegitime ale unei elite politice, este esențial pentru viabilitatea Rusiei ca stat. Fără reforme politice și economice, crede Hodorkovski, Rusia va ceda sub propria greutate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite