Saudiţii vor să cumpere încă 600 de Panzere germane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După achiziţia controversată a 200 de tancuri Leopard 2 anul trecut, care a trezit proteste vehemente din partea opoziţiei, Riadul caută să mai obţină încă 600. Deal-ul cifrat la 10 miliarde de euro ar fi unul dintre cele mai importante din istoria republicii federale. Iar armata germană îi ajută deja pe saudiţi să testeze tancurile în deşert. 

Consiliul german de apărare a ţării a aprobat anul trecut în secret vânzarea a 200 de Panzere Leopard către Riad, potrivit unor informaţii obţinute de „Spiegel”. Opoziţia acuza la vremea respectivă o încălcare flagrantă a cadrului legislativ restrictiv legat de exportul de arme şi o înarmare a unui stat nedemocratic. Cu o constituţie pacifistă şi tot mai reticentă la intervenţiile externe, Germania este totuşi al treilea exportator de arme din lume.

Dar acum tot Spiegel a dezvăluit că armata germană este implicată direct în avansarea  vânzării Panzerelor către Arabia Saudită, care în timpul Primăverii arabe intra cu tancurile în Bahrain pentru a înnăbuşi violent revoluţia sunnită. Bundeswehr-ul oferă asistenţă firmei producătoare de armament Krauss-Maffei Wegman (KMW) pentru testarea tancurilor Leopard 2A7+ în deşert în Arabia Saudită. Tot armata germană furnizează şi muniţie pentru tunul automat al tancului produs de KMW.  Compania în schimb va acoperi costurile legate de trimiterea ofiţerului-trainer şi a muniţiilor în Arabia Saudită.

Jurnaliştii de la Spiegel scriu că o asemenea asistenţă furnizată de armată pentru a susţine exportul de arme nu este neobişnuită, deoarece de curând Bundeswehr-ul a ajutat KMW să-şi testeze tancul Leopard în Emiratele Arabe Unite.

Majoritatea populaţiei germane însă se opune exportului de tancuri şi arme de asalt în Arabia Saudită. Potrivit unui sondaj publicat recent de revista Stern, 75% dintre nemţi s-au declarat împotrivă, faţă de doar 20% care au susţinut vânzarea.

Paradoxal chiar în conducerea gigantului KMW există voci care se opun tranzacţiei. Unul dintre acţionari, Burhkart von Braunbehrens, a declarat că „Panzerele sunt un răspuns duşmănos şi fatal la mişcările democratice ale Primăverii Arabe”, a declarat el şi i-a cerut preşedintelui Joachim Gauck să nu aprobe exportul.  Krauss-Maffei Wegmann este cu un volum de afaceri de 936 de milioane de euro mult mai mică decât Rheinmetall, dar este numărul trei la nivel mondial la Panzere şi blindate. Şeful Rheinmetall încă mai visează la o fuziune între cei doi giganţi în vederea constituirii unui campion naţional care să se lupte pentru contracte cu producătorii din SUA şi Anglia. 
     

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite