O afacere germană nu tocmai legală: tancuri pentru Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul german de apărare a ţării a aprobat în secret vânzarea a 200 de Panzere Leopard către Riad, potrivit unor informaţii obţinute de „Spiegel”. Opoziţia acuză deja o încălcare flagrantă a cadrului legislativ restrictiv legat de exportul de arme şi o înarmare a unui stat nedemocratic. Cu o constituţie pacifistă şi tot mai reticentă la intervenţiile externe, Germania este totuşi al treilea exportator de arme din lume.

Germania, care a refuzat să participe la operaţiunea NATO din Libia de sprijinire a rebelilor, ar fi vândut deja Arabiei Saudite 44 de tancuri de ultimă generaţie Leopard, potrivit unor surse din cercuri de securitate saudite, citate de Reuters. Potrivit acestora, tranzacţia în valoare de mai multe miliarde de euro urmăreşte livrarea, în total, a 200 de astfel de Panzere de tipul 2A7+, produse de Krauss-Maffei Wegemann şi Rheinmetall. Tancurile, echipate cu tehnologie de ultimă generaţie, pot face faţă unor atacuri asimetrice.

Autorităţile germane nu au confirmat, dar nici nu au infirmat deal-ul cu şeicii saudiţi. Purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Seibert a refuzat să dea orice detalii, motivând că „aprobările date de Consiliul de securitate pentru exporturile de arme nu sunt făcute publice”. Seibert a adăugat însă că deciziile guvernului ţin cont şi de interesele de securitate ale Israelului şi „nu vor acţiona împotriva intereselor, a dreptului de existenţă şi a posibilităţilor statului evreu”.

Opoziţia a cerut puterii să dea explicaţii în Parlament pentru „încălcarea flagrantă a practicii de până acum de a nu exporta armament către zone aflate în criză”, după cum spune liderul parlamentarilor verzi, Volker Beck.  Mai radicală, şefa lui pe linie de partid, Claudia Roth a catalogat tranzacţia cu tancuri drept ilegală, pe motiv că Arabia Saudită este un stat care încalcă democraţia şi drepturile omului, susţine terorismul şi care a intervenit brutal în Bahrain pentru a înnăbuşi revolta populară. În timp ce Roth vorbea despre prăbuşirea guvernării Merkel într-un „dezastru de lipsă de credibiliate”, valoarea acţiunilor producătorului Rheinmetall listate la bursă a crescut brusc.

Şi din partea SPD au venit critici faţă de lipsa respectării valorilor democratice în politica externă germană. Germania, care a urmat constant o linie pacifistă după reunificare, „furnizează acum cel mai ucigător Panzer celui mai rău opresor”, a spus la rândul său preşedintele partidului Die Linke, Klaus Ernst.

Principiile

Potrivit regulilor stabilite în 2000 pentru exporturile de arme, guvernul trebuie să ţină cont în aprobarea permiselor de export de respectarea drepturilor omului în ţara importatoare. Un purtător de cuvânt al MAE german a recunoscut că există diferenţe de opinie în această privinţă între Riad şi Berlin, dar a subliniat că Arabia Saudită este „un important partener în regiune atât din punct de vedere politic, cât şi economic”.  

În plus, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt complet interzise exporturile de arme către „state care sunt implicate în conflicte armate sau unde astfel de confruntări sunt iminente”. Ori trupele saudite au fost implicate de curând în înăbuşirea protestelor anti-regim din Bahrain, au scris mai multe ziare germane.

Al treilea exportator de arme din lume  
  
Dincolo de principii şi de legislaţia restrictivă în domeniu, Germania este cel de-al treilea exportator de arme din lume, după SUA şi Rusia, potrivit reputatului Institut Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm. Numai între 2006 şi 2010, ponderea germană din piaţa mondială a crescut la 11%, mai ales prin vânzarea de submarine şi blindate. Principalii cumpărători ai sistemelor militare germane în perioada 2006-2010 au fost Grecia, Africa de Sud, Turcia, Coreea de Sud şi Malaezia.

În plus, nu numai ţări emergente precum India şi Brazilia şi-au exprimat interesul pentru tehnologiile şi sistemele militare germane, ci şi ţări africane mai sărace. Potrivit ziarului „Handelsblatt”, nemţii fac afaceri de miliarde cu arme şi cu Algeria. Pe termen lung, vor fi produse Panzere Fuchs în Algeria, iar nemţii vor construi fregate pentru marina ţării.

Saudiţii au vrut să cumpere Panzere Leopard încă de la începutul anilor ’80, dar cancelarul Helmut Schmidt de la acea vreme a refuzat pentru a nu pune în pericol Israelul. „Probabil statul Israel dispune de tehnologii militare atât de avansate acum, încât o unitate de Panzere saudite nu mai reprezintă o ameninţare”, comentează Spiegel actuala undă verde dată exporturilor către Riad şi absenţa unei poziţii oficiale a Israelului.

Politicieni germani importanţi: fie că a fost vorba despre ministrul de externe Westerwelle, Bruederle sau zu Guttenberg, au făcut şi fac în continuare în străinătate un lobby puternic pentru industria militară germană, care are 80.000 de angajaţi. Fostul ministru al Apărării s-a deplasat în India îm februarie doar cu scopul de a vinde avioane Eurofighter, iar acum indienii sunt decişi să cumpere 126 de avioane de luptă în valoare de 11 miliarde de euro. Opoziţia a acuzat şi atunci guvernul de lipsă de responsabilitate, pe motiv că ar contribui la o escaladare militară într-o regiune sensibilă.

Şi ruşii s-au arătat interesaţi să-şi înlocuiască vechile tancuri T-90 cu Leopard-uri germane. „Decât să dai 118 milioane de ruble, aproximativ 3 milioane de euro, pe vechiul nostru T-90 este „este mai uşor să cumperi trei tancuri Leopard”, spunea în luna aprilie Alexander Postnikow, comandantul trupelor terestre ruseşti.  

În ciuda Constituţiei sale pacifiste şi a reticenţei tot mai pronunţate de a se implica în operaţiuni out-of-the-area, Germania a dezvoltat o industrie militară importantă pentru marii clienţi ai acestei pieţe. În prezent chiar aliaţii din NATO, rămaşi fără muniţie în Libia, cer sprijin german: componente de bombe, rachete şi alte echipamente militare pentru a putea continua bombardamentele asupra lui Gaddafi.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite