Guvernul german vrea să uşureze exportul de arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Arabia Saudită care vroia să cumpere încă 600 de tancuri Leopard, Indonezia caută să achiziţioneze şi ea 100 de Panzere germane. Acuzată de opoziţie că încalcă legislaţia restrictivă în materie de export de arme, coaliţia de guvernare pregăteşte reforma.

Submarine Dolphin pentru israelieni. Leopard 2 pentru saudiţi. Cu astfel de arme de ultimă generaţie, industria militară germană înfloreşte; nu întâmplător este Germania al treilea exportator de armament din lume.

Ministerul Economiei va abroga câteva prevederi speciale care „îi defavorizează pe exportatorii germani în raport cu concurenţii lor europeni”, a scris revista germană Spiegel. O purtătoare de cuvânt a ministerului a negat însă susţinând că exporturile de arme vor rămâne supuse aceloraşi „verificări şi cântăriri în fiecare caz a argumentelor legate de securitate şi de respectarea drepturilor omului de către ţara cumpărătoare”. În plus, aprobările de export vor fi date mai uşor, iar în caz de încălcare a legislaţiei în materie, exportatorul va plăti o amendă contravenţională. Exporturile în alte state UE vor fi considerate „transferuri”, care sunt supuse unei proceduri simplificate de aprobare. Astfel legislaţia germană în materie s-ar alinia la cea europeană care este mai puţin restrictivă.

Opoziţia a criticat vehement noua reformă a exporturilor de arme. Preşedinta Verzilor, Claudia Roth l-a acuzat pe ministrul Economiei, vice-cancelarul Philipp Roessler (FDP) că „face afaceri cu moartea”. Chiar şi din arcul puterii au venit reacţii adverse. Ruprecht Polenz, preşedintele comisiei de politică externă din Bundestag (CDU), a subliniat că „armele nu sunt o marfă ca toate celelalte iar politica noastră de export de armament ar trebui să rămână restrictivă”. În opinia sa, considerentele de securitate şi politică externă ar trebui să primeze asupra chestiunilor de concurenţă internaţională şi de conservare a locurilor de muncă din industrie. Ca urmare, exporturile de arme ar trebui „controlate şi păstorite” de Ministerul de Externe şi de cel al Apărării, nu de cel al Economiei.

Deocamdată Bundessicherheitsrat-ul care aprobă în secret exporturile a dat undă verde anul trecut vânzării a 200 de tancuri Leopard 2 către Arabia Saudită,  ceea ce a dus la proteste vehemente din partea opoziţiei. În prezent armata germană îi ajută deja pe saudiţi să testeze tancurile în deşert iar Riadul caută să mai obţină încă 600. Deal-ul cifrat la 10 miliarde de euro ar fi unul dintre cele mai importante din istoria republicii federale.

Interes indonezian

Şi tot mai apar noi cumpărători pentru Panzerele germane. În timpul marja vizitei cancelarului Angela Merkel în Indonezia, preşedintele Susilo Bambang a vorbit despre o „declaraţie de la Jakarta pentru o cooperare militară mai strânsă între Indonezia şi Germania” şi a exprimat interesul ţării sale de a cumpăra 100 de tancuri Leopard 2, produse de Krauss-Maffei Wegmann ca parte a efortului de modernizare a armatei indoneziene.

Cancelarul german Angela Merkel a refuzat să facă orice comentariu pe această temă.  „Chiar dacă regiunea nu este atât de problematică ca Orientul Mijlociu, Arabia Saudită fiind într-o zonă de conflict sensibilă, Indonezia este departe de a fi o democraţie model. Ea se află pe locul 100 în indicele corupţiei realizat de Transparency International iar Amnesty International vorbeşte despre încălcări grave ale drepturilor omului în diferitele provincii ale ţării”, comentează Spiegel.

Olanda a respins chiar o astfel de cerere de achiziţie de Panzere din partea Jakartei pe motiv că statul indonezian nu respectă drepturile omului. Chiar dacă preşedintele Bambang a ţinut să asigure după discuţia cu Merkel că nu va folosi armele împotriva propriului popor, opoziţia germană respinge justificarea unei posibile vânzări de Panzere Leopard. „Date fiind tensiunile regionale cât şi respectarea îndoielnică a drepturilor omului în ţară, vânzarea de tancuri către Indonezia ar fi o încălcare a dispoziţiilor legale germane în materie de export de arme”, crede Gernot Erler, vicepreşedinte al grupului parlamentar SPD din Bundestag.   

 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite