Extrema dreaptă europeană valsează de ziua comemorării Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional la preşedinţia Franţei, a fost invitata de onoare la evenimentul organizat de preşedintele Partidului Libertăţii (FPO), Heinz-Christian Strache, cel care are şanse să devină cancelarul Austriei. Extrema dreaptă europeană aflată în plină ascensiune a sărbătorit chiar de ziua comemorării Holocaustului.

Reuniunea a trezit controverse şi indignare pentru că a avut loc în vechiul palat imperial Hofburg, care găzduieşte preşedinţia austriacă, dar are şi o aripă care poate fi închiriată pentru conferinţe şi recepţii. Marine Le Pen a trebuit să aştepte ca forţele de poliţie să îndepărteze miile de protestatari veniţi să perturbe recepţia, pentru a putea valsa cu tinerii studenţi adepţi ai extremei drepte, scrie „Le Monde”.

Balul frăţiilor studenţeşti de extremă dreapta este de multă vreme un eveniment controversat. Principal rezervor de cadre al FPO, frăţiile ( Burschenschaften) numără aproximativ 4.000 de membri, grupaţi în formaţiuni mai mici ale căror nume – Aldania, Vandalia, Gothia, Silesia – trimit la o germanitate mitică.

Anul acesta polemicile au fost şi mai mari pentru că balul a coincis cu cea de-a 67-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz iar preşedintele Republicii Austria, Heinz Fischer, şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti au comemorat evenimentul în cadrul unei ceremonii în Piaţa Eroilor, chiar lângă Hofburg.  Protestatarii mobilizaţi de SOS Racisme, dar şi de verzi şi social-democraţi au cerut interzicerea balului extremiştilor. Au venit chiar şi autobuze cu protestatari din Berlin şi Frankfurt am Main. Iar responsabilii centrului de conferinţe au anunţat că din 2013 nu vor mai închiria niciun spaţiu extremiştilor.

Ascensiunea extremiştilor

Sondajele arată însă că populiştii lui Strache, continuatorul liniei fostului lider extremist Joerg Haider, sunt la egalitate cu partidul aflat la putere în topul electoral. Potrivit unei anchete publicate de ziarul Kurier, FPO ar obţine 28%, exact cât Partidul Social-Democrat (SPO), care guvernează cu creştin-conservatorii de la OVP(23%). Mai mult, Strache îi suflă în ceafă cancelarului social-democrat Werner Faymann.

Internaţionala extremei drepte  


În cadrul vizitei făcute la Viena, Marine Le Pen a participat şi la un dineu cu partenerii din Alianţa europeană pentru libertate (AEL), o platformă care strânge formaţiuni eurosceptice de extremă dreapta, printre care FN, FPO, Vlaams Belang-ul flamand şi Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP).  Cercetătorul francez Jean-Yves Camus susţine că liantul acestor formaţiuni este în primul rând islamofobia. Dimensiunea antisemită lipseşte însă din arsenalul lor politic. În timp ce Jobbik-ul unguresc îşi manifestă deschis ostilitatea faţă de ţigani şi evrei, Marine Le Pen nu a ascuns că ar vrea să fie primită în Israel pentru a schimba percepţia asupra partidului ei.    

Chiar dacă marginalizaţi şi atacaţi de establishmentul politic, extremiştii şi populiştii din toată Europa sunt în plină ascensiune. „Discursul tradiţional de legitimare a UE prin pace şi prosperitate nu mai funcţionează astăzi. El a fost înlocuit cu discursul securitar al Europei fortăreţe îl auzim mai ales din partea extremiştilor, care critică comerţul internaţional, deschiderea frontierelor, importul masiv de produse din regiuni care nu respectă aceleaşi norme sociale şi de mediu”,  explică Amandine Crespy, profesoară de ştiinţe politice la Universite Libre de Bruxelles, într-un interviu pentru FP România.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite