Extremiştii din Austria, în puternică ascensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Libertăţii condus de carismaticul Heinz-Christian Strache se apropie tot mai mult de cele două partide mari: social-democrat şi popular, atingând cota de 27% din perioada în care era condus de Joerg Haider. Pe plan extern, extremiştii sunt solicitaţi ca mediatori chiar de Gaddafi.

Populiştii austrieci sunt pe val şi nu trebuie să facă nimic decât să se lase în voia unui trend favorabil mai larg, marcat de succesele extremiştilor de dreapta din ţări precum Finlanda şi Franţa, scrie corespondentul revistei „Spiegel” la Viena. Liderul Strache, cunoscut pentru că a avut legături puternice cu comunitatea neo-nazistă în trecut, anunţă că dacă va veni la putere, Austria nu va mai plăti „niciun cent pentru ţările falimentare UE precum Grecia”.

Moştenirea lui Haider este îmbrăţişată doar parţial de Strache. Noul lider al populiştilor laudă dezmembrarea sistemului corupt al social-democraţilor şi al popularilor, dar critică în continuare decizia mentorului său de a aduce FPO într-o coaliţie guvernamentală în 2000 cu OVP.  

Una dintre explicaţiile ascensiunii FPO este incapacitatea partidelor mainstream de a mai mobiliza electoratul. „Noi ne luptăm pentru justiţie, pentru educaţie echitabilă şi pentru un control mai puternic asupra pieţelor financiare. Dar nu putem să implementăm aceste lucruri decât prin mobilizarea directă a cetăţenilor”, explică Laura Rudas, membră a SPO, partidul aflat la guvernare. Istoricul Gerhard Zeilinger scrie însă în cotidianul austriac „ Der Standard” că social-democraţii s-au discreditat în ochii electoratului pentru că „şi-au abandonat principiile şi platforma politică în favoarea unui populism ieftin”.   

Totuşi corespondentul Spiegel la Viena notează că o nouă garnitură de lideri social-democraţi tineri, cu vârste între 25-30 de ani, sunt tot mai activi în reactivarea mişcării muncitoreşti austriece tradiţionale.

Legăturile libiene ale extremiştilor austrieci


Ofensiva FPO pentru alegerile din 2013 se duce şi pe plan extern. Un emisar al formaţiunii s-a dus în Libia la invitaţia liderului libian Muamar Gaddafi, pentru a juca un eventual rol de mediator, scrie revista Spiegel.

Invitaţia de a veni în capitala libiană „pentru a vedea ce se întâmplă în ţară şi a înţelege agresiunea NATO” era adresată liderului Strache. Ca urmare, David Lasar, un membru al formaţiunii, s-a deplasat la Tripoli, unde a vizitat spitale şi a vorbit cu susţinătorii lui Gaddafi. „Austria este o ţară mică şi a fost întotdeauna neutră şi de aceea ar putea să fie mai de ajutor în efortul de mediere şi de găsirea a unei soluţii paşnice decât ţările mari”, a explicat Lasar.

Legăturile FPO cu clanul Gaddafi datează însă din epoca Haider, când acesta s-a împrietenit la Viena cu Saif al-Islam Gaddafi, aflat la studii în capitala asutriacă în anii ‘90. Au urmat mai multe vizite ale lui Haider la Tripoli, iar actuala conducere a FPO se laudă că a menţinut relaţii bune cu familia Gaddafi.

Strache va încerca să joace şi el cartea unui rol în procesul de mediere a conflictelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu la fel ca Haider, care a  trezit controverse printr-o vizită făcută în 2002 lui Saddam Hussein. Tot Haider a fondat în acelaşi an Societatea austriaco-libiană, care urma să contribuie la procesul de pace din Orientul Mijlociu.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite