Legea presei din Ungaria face prima victimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul ungur Zsolt Bogar, suspendat de Radioul Public în urma unui protest împotriva legii media, a explicat într-un interviu pentru FP România cum va fi restricţionată libertatea presei. Noua autoritate pentru media ungară, dotată cu puteri discreţionare, a trezit reacţii vehemente în UE, mai ales că s-a suprapus cu preluarea preşedinţiei Uniunii.

CITEŞTE reacţiile din Parlamentul European legate de legea presei din Ungaria

- FP România: Sunteţi primul ziarist penalizat după adoptarea legii presei. Ce vi s-a întâmplat?

- Schimbarea puterii, vestea adoptării legii media şi comasarea tuturor instituţiilor media publice au avut efecte timpurii: la posturile publice redactorii au devenit mai precauţi, unele teme nu sunt discutate - din frica de a nu fi sancţionaţi. Această autocenzură ne-a enervat cel mai tare, de aceea ne-am hotărât pentru această acţiune de protest. În dimineaţa de după adoptarea legii, moderatorul Attila Mong a tăcut în acord cu mine timp de un minut după un anunţ, care spunea că ştirilor nu trebuie să li se alăture comentarii. Acţiunea împotriva noastră n-a fost începută după legea nouă, ci pentru că am încălcat contractul colectiv de muncă. Minutul de tăcere a fost la 6:16 dimineaţa atunci când Attila a vorbit pentru prima dată ca moderator. La 6:17 a anunţat că emisiunea continuă cu un reportaj.

- Cum va acţiona noua lege asupra libertăţii presei?
- Noua lege a presei restricţionează libertatea de opinie şi libertatea presei în Ungaria, dar asta nu înseamnă că această libertate a fost deja abolită începând cu 1 ianuarie, mai ales că nu avem încă o experienţă practică cu noile condiţii-cadru. Un lucru este însă clar: noua autoritate pentru media are un potenţial de putere neobişnuit de mare. Poate să controleze aproape întregul peisaj mass-media (TV, Radio, Print, anumite conţinute online), sectoare care nu sunt subordonate nicăieri în UE unui singur organism de control. Are atribuţii foarte diverse, care în mod normal nu au nicio legătură unele cu altele, cum ar fi controlul respectării legislaţiei, acordarea de licenţe, să acţioneze ca „tribunal de Media“, care dă pedepse mari.

Libertatea cuvântului şi a presei sunt drepturi fundamentale atât de puternice, încât nu pot fi restrânse decât în cazul în care violează alte drepturi fundamentale, de exemplu drepturile copiilor. În mod normal ar trebui să mai existe spaţiu de reglementare pentru anumite conţinuturi, atunci când este vorba despre diversitatea media sau despre protejarea culturii naţionale, respectiv când vrei să determini cum plasezi publicitatea.

Dar tendinţa în reglementarea europeană este mai degrabă inversă: o dereglementare, pentru că între timp oferta a devenit atât de mare, şi datorită conţinuturilor digitale (şi televiziunii digitale), astfel încât asigurarea diversităţii mijloacelor mass-media nu mai este un criteriu relevant pentru împărţirea frecvenţelor.

- Care sunt sancţiunile noii legi?

- Noua autoritate pentru media are puteri care transcend aceste graniţe şi poate da sancţiuni mari. Pedepsele pot ruina redacţii şi trusturi de presă iar condiţiile care trebuie îndeplinite pentru sancţiuni nu sunt clar stabilite. Autoritatea pentru media poate să strângă tot felul de date de la trusturile de presă şi de la jurnalişti - cu o condiţie vag formulată “dacă este necesar din motive de securitate naţională”.Asta înseamnă că în anumite situaţii jurnaliştii trebuie să-şi dezvăluie sursele.

O altă problemă este că în acest puternic organ de control se întrunesc doar oameni apropiaţi partidului de guvernare şi asta timp de 9 ani - Ce poate să iasă bun din asta? Nu poţi să prevezi tot ce se va mai întâmpla, dar noul sistem are tendinţe respresive şi nedemocratice. 

- Ce piedici pune presa  puterii de centru-dreapta? 
- Presa, mai ales cea de stânga, este departe de a constitui un obstacol pentru puterea de dreapta, conservatoare. Ea nu este foarte duşmănoasă sau mai duşmănoasă decât înainte. Reacţiile la legea media au fost dure, dar ecoul internaţional a fost mai dur şi în parte exagerat. 

- Este aceasta o iniţiativă nouă sau au mai fost asemenea proiecte legislative?
- Iniţiativa legislativă nu este nouă. Şi guvernarea Gyurcsany şi-a dorit o lege nouă. Faptul că aceasta n-a fost discutată public era un fenomen tipic pentru acea vreme. O diferenţă importantă este însă că înainte unul dintre partidele mari a blocat întotdeauna demersul, prin faptul că a informat presa despre prevederile represive din propunerile legislative. În rest însă nu văd diferenţe prea mari între Fidesz şi Mszp (Socialişti), doar faptul că Fidesz poate să impună aproape orice lege cu majoritatea de două treimi.

Zsolt Bogar este jurnalist la Radio Kossuth

Amenzi usturătoare
Potrivit noii legi a presei, comentatorii politici pot fi amendaţi cu până la cinci milioane de forinţi, circa 18.000 de euro, în timp ce ziarele găsite vinovate de violări repetate ale legii pot fi forţate să plătească până la 25 de milioane de forinţi (adică 89.700 de euro). 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite