Pumnul în gura mass media din Ungaria intră în dezbaterea Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care limitează libertatea mass media în Ungaria va fi dezbătută marţi, 11 ianuarie, în Parlamentul European la iniţiativa liberalilor care au invitat mai mulţi experţi în domeniul drepturilor omului şi libertăţii de exprimare.

Audierea publică va fi prezidată de europarlamentarul român Renate Weber în calitate de  purtătoar de cuvânt al grupului politic ALDE pentru libertăţi civile şi drepturi fundamentale.

Printre experţii invitaţi se numără György Konrad, scriitor şi apărător al drepturilor omului, prof. Miklos Haraszti, fost reprezentant al OSCE privind libertatea presei, prof. László Majtényi, fost Comisar parlamentar pentru protectia datelor si libertatea informaţiei în Ungaria şi comisarul Neelie Kroes responsabil cu Agenda Digitală.

Parlamentul maghiar a votat săptămâna trecută o lege ce limitează libertatea presei. Televiziunile, ziarele şi site-urile pot primi amenzi discreţionare cuprinse între 35.000 de euro şi 700.000 de euro. Legea mass-media din Ungaria, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, a fost criticată de unii miniştri de externe ai statelor membre UE şi de reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, organism care monitorizează libertatea şi democraţia. 

Premierul Viktor Orban şi-a taxat criticii

Criticat dur de presa din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Luxembourg inclusiv de oficiali din aceste ţări, şeful Guvernului de la Budapesta s-a răstit la vocile acuzatoare spunând că legile naţionale nu privesc statele membre. La scurt timp, Viktor Orban, premierul Ungariei, şi-a nuanţat discursul. El a spus la sfârşitul săptămânii trecute spune că legea ar putea fi modificată “în cazul în care se dovedeşte a fi dăunătoare pentru libertatea presei”.
“Vom urmări îndeaproape punerea în aplicare a prezentei legi şi dacă vom vedea că oricare dintre criticile care au apărut este adevărată, suntem gata pentru a remedia aspectele semnalate", a declarat el jurnaliştilor de la Budapesta.

CITEŞTE pe Adevărul Europa cum a pedepsit presa europeană legea mass media din Ungaria

Ministru maghiar la o cină: “Ok, am dat-o-n bară!”

Potrivit The Economist, după o cină lungă la care oficialii maghiari au fost asistanţi de un sommelier al “Preşedinţiei UE”  unul din miniştrii a susţinut că legea media nu este cu nimic diferită de cea din alte ţări euroepene. Mai târziu a fost însă de acord că, într-adevăr, legea maghiară este mai dură decât prevederile similare din UE. “Trebuie să înţelegeţi. Aici este Europa Centrală unde există sentimente anti semite şi anti ţigăneşti. Guvernul trebuie să-I protejeze pe cetăţeni”, a spus ministrul citat de The Economist. Până când  vinul dulce Tokaji pentru desert a fost turnat în pahare, ministrul maghiar el a recunoscut: „OK, am dat-o-n bară"
 
Anchetă a Comisiei Europene

După criticile din partea UE, notează European Voice, Guvernul de la Budapesta  a sugerat că el nu a văzut  o nevoie de a schimba legea, insistând că nu a mers mai departe comparative cu legi similare din  alte ţări europene. "Domeniul de aplicare al autorităţii maghiare mass-media nu este mai mare decât domeniul de aplicare al autorităţilor mass-media, în orice altă ţară europeană", a spus premierul Victor Orbán. Comisia Europeană ar putea  lansa o anchetă oficială pentru a stabili dacă legislaţia mass-media este compatibilă cu libertatea presei, de îndată ce notificarea oficială a legii îi va parveni, a declarat José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei.

Aberaţiile legii mass media din Ungaria   

Consiliul de media cu putere şi asupra presei scrise şi online îşi rezervă dreptul de a se uita peste articole înainte de a fi publicate. În cazul în care vor fi depistate “dezechilibre politice”, Consiliul are dreptul să amendeze televiziunile cu sume de până la 700.000 de euro, ziarele cu 90.000 de euro, iar publicaţiile săptămânale cu 35.000 de euro. Noua autoritate va avea inclusive dreptul de  de a verifica echipamentele şi documentele companiilor de presă şi pot chiar forţa jurnaliştii să-şi dezvăluie sursele în chestiuni considerate pericol pentru siguranţa naţională.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite