5x5 Sclavie sexuală în umbra Mondialului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Africa de Sud a investit miliarde în infrastructura necesară Cupei Mondiale. În paralel cu această mare afacere a statului, cei care obligă minorii să se prostitueze speră ca turneul final să le aducă şi mai mulţi bani.

Copii sud-africani, vânduţi pentru doar 45 de dolari, pot aduce profituri de peste 600 de dolari pe noapte celor care îi ţin captivi, au descoperit reporterii incognito ai revistei Time.

Chiar dacă constituţia din 1996 interzice explicit sclavagismul, Africa de Sud nu are o lege care să prevadă pedepsele pentru traficul uman în toate formele sale. Potrivit unor grupuri pentru drepturile omului, 38.000 de copii cad victime ale traficului de persoane. Peste 500 de carteluri de traficanţi, conduse de nigerieni, chinezi, indieni şi ruşi lucrează cu partenerii lor sud-africani, cât şi cu membri corupţi ai poliţiei pentru a „recruta” victime locale. Cea mai vulnerabilă categorie sunt cei 1,4 milioane de copii orfani bolnavi de Sida.

Brigada salvatorilor

În timp ce traficanţii îşi freacă mâinile în aşteptarea unor noi profituri cu ocazia Cupei Mondiale, care va aduce foarte mulţi străini în Africa de Sud, un pastor creştin încearcă să salveze victimele abuzurilor acestora. El a recrutat 60 de voluntari pentru a distribui alimente, pături şi Biblii femeilor şi fetelor obligate să se prostitueze. Voluntarii poartă arme de foc şi sunt pregătiţi să le cumpere victimelor „biletele către libertate”.

Citiţi şi:

Eto'o: "Mulţi cred că Africa de Sud înseamnă sărăcie, foamete şi boli"

„De ce ne-a adus FIFA Mondialul pe cap?”

Chestiuni politice la Cupa Mondială de Fotbal

Totuşi efortul pe cont propriu al unor poliţişti dedicaţi, procurori şi voluntari nu este suficient, recunoaşte şi Luis C. De Baca, ambasadorul SUA pentru monitorizarea şi combaterea traficului de fiinţe umane. „Un Campionat Mondial fără exploatare va necesita resurse şi voinţă politică atât din partea guvernului sud-african cât şi a comunităţii internaţionale”. Deocamdată instrumentele legislative aflate la îndemâna autorităţilor pentru lupta împotriva traficanţilor sunt limitate. Pedepsele ce urmează după condamnările pentru trafic de carne vie sunt în general prea restrânse ca timp de detenţie.

„Am luat act de îngrijorarea grupurilor de apărare a drepturilor femeilor în legătură cu faptul că turneul final al Campionatului Mondial va crea noi oportunităţi pentru traficul uman. Vom încerca să prevenim asta, în cadrul măsurilor de securitate pe care le vom lua pentru găzduirea unui eveniment de asemenea magnitudine”, spunea preşedintele Jacob Zuma vara trecută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite