Motivele de îngrijorare ale Africii de Sud: traficanţii de persoane, activiştii din Zimbabwe şi Phenianul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de suporteri la Cupa Mondială de Fotbal de la Johannesburg a fost rezolvată de echipa Coreei de Nord prin invitarea a 1.000 de cetăţeni chinezi. Zimbabwe continuă să fie un motiv de îngrijorare pentru organizatorii competiţiei, iar preşedintele Jacob Zuma avertizează asupra riscului crescut de trafic de carne vie în timpul turneului.

Din moment ce participarea la Cupa Mondială de Fotbal este în afara discuţiei pentru majoritatea nord-coreenilor, Phenianul a rezolvat lipsa de suporteri de la Johannesburg prin "recrutarea" a o mie de cetăţeni chinezi. Printre membrii aşa-numitei "galerii voluntare" se numără actori, comedianţi şi celebrităţi chineze suficient de norocoase pentru a fi primi un bilet de la Ministerul de sport al Coreei de Nord, notează Foreign Policy.

Cum, probabil Coreea de Nord va pierde în faţa puternicelor echipe de fotbal ale Braziliei şi Portugaliei, în aşa numita Grupă a Morţii, echipa de majorete din China va fi folosită doar pentru scurt timp.

În timpul unui meci disputat acasă, în 2005, împotriva Iranului, un fluier nefavorabil din partea arbitrului a declanşat o revoltă în rândul nord-coreenilor, iar armata a trebuit să fie chemată pentru a restabili ordinea.

Echipa nord-coreeană a ajuns la Johannesburg la 1 iunie. Pe 15 iunie, Coreea de Nord va juca împotriva legendarei echipe a Braziliei.

Activiştii din Zimbabwe

Zimbabwe, un stat autocratic situat în nordul Africii de Sud, dă bătăi de cap în permanenţă liderilor din Africa de Sud, iar momentan şi Cupei Mondiale organizate la Johannesburg. Grupele au făcut lobby pe lângă echipele participante la Cupa Mondială pentru a nu accepta practicile lor din Zimbabwe sau pentru a juca meciuri de warm-up împotriva acesei ţări. Echipa Braziliei a fost criticată pentru un meci de warm-up împotriva echipei din Zimbabwe pe 2 iunie.

Africa de Sud a manifestat un interes deosebit pentru moderarea discuţiile între preşedintele Robert Mugabe şi premierul Morgan Tsvangirai, preşedintele Jacob Zuma făcând vizite la Harare în cadrul unui mandat din partea Comunităţii de Dezvoltare a Africii de Sud, menţionează Foreign Policy.

Criticii spun că Zuma este prea aproape de Mugabe, făcând referire la apeluriele liderului sud-african de a ridica sancţiunile impuse partidului lui Mugabe. Africa de Sud este, de asemenea, gazda a cel puţin 2 milioane de zimbabweni care caută refugiu pentru instabilitatea politică de peste graniţă.

Profitând de prezenţa mass-mediei la Cupa Mondială de Fotbal, un grup de activişti din Zimbabwe organizează parodii la adresa comandaţilor militari din Zimbabwe ce urmează să fie interpretate în timpul turneului din Africa de Sud. Grupul se aşteaptă ca violenţa politică din Zimbabwe să crească în următoarele săptămâni, în condiţiile în care opoziţia continuă să ceară noi alegeri şi acuză partidul politic lui Mugabe de hărţuirea alegătorilor opoziţiei.

Spectacolul activitilor din Zimbabwe începe pe 21 iunie.

Trafic de persoane şi prostituţie

Traficul de persoane în Africa este o problemă care ameninţă Cupa Mondială de Fotbal, în special în Etiopia unde promisiuni false privind oportunităţi de a lucra în Africa de Sud au păcălit deja multe persoane să se angajeze într-o călătorie periculoasă, care de obicei se termină în arest sau la tabăra de refugiaţi din Malawi. Anual, peste 25.000 de etiopieni sunt victimele a ceea ce a devenit o industrie de 40 milioane dolari pe an, scrie Foreign Policy.

Traficul şi prostituţia sunt probleme care stârnesc îngrijorarea cu fiecare organizare a Cupei Mondiale, iar preşedintele sud-african Jacob Zuma a avertizat că evenimentul "deschide noi oportunităţi pentru criminali, cum ar fi traficul de femei şi copii." În ultima lună, Parlamentul Africii de Sud a promulgat legi mult mai dure pentru pedepsirea traficului de carne vie. Chiar înainte de deschiderea Cmf, a fost respinsă o propunere de legalizare a prostituţiei.

Zece incidente de violenţă xenofobă au avut loc, anul acesta, în Africa de Sud. Orice incidente similare în timpul turneului ar fi o lovitură serioasă pentru imaginea Africii de Sud

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite