Medvedev "desfiinţează" BP - agenda FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă problemele British Petroleum se află la peste 8.000 de km distanță de Moscova, președintele Dmitri Medvedev se declară îngrijorat de viitorul companiei. Ceea ce nu poate ajuta corporaţia occidentală aflată în relaţii nu tocmai cordiale cu Kremlinul.

Președintele Rusiei, Dmitri Medvedev a afirmat, într-un interviu acordat Wall Street Journal, că accidentul ecologic din Golful Mexic este un “semnal de alarmă” pentru comunitatea internațională. Medvedev se mai întreabă şi dacă gigantul petrolier își va permite să plătească toate daunele înregistrate.

Practic, Medvedev a afirmat că “tot ce știu este că BP va avea de plătit foarte mulți bani anul acesta” - cu referire la despăgubire în valoare de 20 de miliarde de dolari pe care compania a acceptat să o plătească americanilor pentru poluarea cauzată în zona Golfului Mexic. Deși uriașa sumă îi îngrijoreză rău pe britanicii ai căror bani de pensii sunt investiţi în acţiuni la această corporaţie, managementul companiei a declarat însă că profitul înregistrat poate acoperi amenda.

Acest profit vine şi din activitățile pe care BP le derulează şi în Rusia, în principal prin intermediul TNK-BP - un consorțiu pe care îl controlează împreună cu AAR, o companie deținută de mai mulți miliardari ruși. Relaţia de afaceri dintre cele două părți a fost destul de dificilă, după ce partea rusă a acuzat BP de comportament agresiv, iar britanicii au sugerat că rușii încearcă să preia controlul companiei. Pe lângă participațiunea la TNK, evaluată la 16-18 miliarde, BP mai deține 1% din compania de stat rusească Rosneft, a cărei valoare este de 900 milioane de dolari. În consecință, problemele financiare ale BP se pot răsfrânge asupra dinamicii pieței energetice din Rusia, motiv pentru care autoritățile de la Kremlin sunt atente la felul în care decurge criza. 

Declarându-se neîncrezător în viitorul companiei, preşedintele Rusiei îşi aduce o contribuţie specifică la o problemă care învrăjbeşte Statele Unite şi Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite