Google respinge cenzura chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google refuză cenzura chineză
Google refuză cenzura chineză

Semnal FP. Gigantul Internetului, Google a anunţat că şi-ar putea încheia operaţiunile în China, după ce mai multe conturi de Gmail ale unor activişti pentru drepturile omului au fost ţinta unor atacuri cibernetice chineze. 

Deşi nu a acuzat direct autorităţile de la Beijing, compania a anunţat că nu mai este dispusă să-şi cenzureze motorul de căutare google.cn şi că va purta discuţii cu guvernul pentru a agrea un mod de funcţionare fără filtrarea rezultatelor, relatează BBC.

Compania a descoperit accesarea de către terţi a unei duzini de conturi ale unor utilizatori de Gmail, majoritatea activişti pentru drepturile omului din China, SUA şi Europa.

Google refuză cenzura chineză

Google a lansat google.cn în 2006, acceptând cenzurarea unor rezultate ale căutării în conformitate cu cerinţele guvernului chinez. Imediat după noul anunţ, acţiunile Google pe bursa de la New York au scăzut cu 1.1% la 584.80 de dolari americani.

Reacţia Beijingului

"Aceasta este cea mai dură mustrare din partea unei mari corporaţii americane faţă de modul în care operează China. Faptul că Google a ieşit public înainte de a negocia cu oficialii chinezi, i-a infuriat cu siguranţă pe aceştia ", spune Chris Hogg, corespondent al BBC la Shanghai.

Google refuză cenzura chineză

Până acum autorităţile au mizat pe faptul că piaţa Chinei este prea mare pentru a o putea părăsi. Ca urmare firmele străine vor accepta condiţiile comerciale dificile, competiţia dură, interferenţa şi cenzura guvernamentală pentru a câştiga premiul cel mare, explică Hogg.

În 2009, cota de piaţă a Google în China valora peste 1 miliard de dolari, iar analiştii se aşteaptă la venituri ale motorului de căutare din China de 600 de milioane de dolari în 2010. Şi asta, în condiţiile în care, spre diferenţă de majoritatea pieţelor, Google este pe locul doi în China cu 26% din piaţă, după liderul Baidu(cu 60% din piaţă), care are relaţii strânse cu guvernul chinez.

Pentru detalii şi subiecte adiacente, consultaţi şi:

Boston Globe: Google threat a rare show of defiance in China

China has the world's most-populous Internet market, with 338 million people online as of June, and foreign Internet companies eager for a share of that. But despite risking damage to their reputations by cooperating with the government, they have struggled to make headway against intense competition from Chinese rivals. Yahoo, eBay Inc. and others have given up and turned over control of their China operations to local partners. Google is the last global Internet company to manage its own China arm.

New York Times: Google Grows a Pair. But Its Censorship Was Always Porous

Google censored a few sensitive terms, but it looks like many others were relatively unchanged. Here are a couple example searches:1) Tank Man: Pulls up pretty much the same results.2) The Chinese term for ‘Tibet Independence' also brings up virtually identical results.3) Corruption: News results are the same but the Chinese Wikipedia entry is mysteriously gone.4) Tiananmen: It looks like two completely different versions of history.5) Human Rights manages to pull up the Wikipedia entry. This one is harder to tell. A toss.

FP România Online: China, acuzată că exportă cenzura

Deşi declară că nu se amestecă în afacerile interne ale altor state, puterea de la Beijing este acuzată că încearcă să folosească în străinătate aceleaşi măsuri dure de cenzură pentru a reprima criticile pe care le utilizează acasă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite