China, acuzată că exportă cenzura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China, acuzată că exportă cenzura
China, acuzată că exportă cenzura

Semnal FP. Autorităţile de la Beijing au încercat să blocheze difuzarea unui film despre activista uigură Rebiya Kadeer la Festivalul Internaţional de Film de la Melbourne şi să-i convingă pe organizatorii târgului de carte de la Frankfurt să renunţe la prezenţa a doi scriitori chinezi critici.

Un oficial de la consulatul chinez din Australia l-a sunat pe directorul festivalului pentru a-i cere să retragă filmul despre cunoscuta disidentă uigură. „Oficiul consular ne-a cerut să ne justificăm decizia de a include filmul în program. A fost o afişare ostentativă de încredere şi aroganţă”, spune Richard Moore, citat de BBC .

Deşi declară că nu se amestecă în afacerile interne ale altor state, puterea de la Beijing este acuzată că încearcă să folosească în străinătate aceleaşi măsuri dure de cenzură pentru a reprima criticile pe care le utilizează acasă.

După ce au refuzat să renunţe la filmul despre activista pentru drepturile uigurilor, organizatorii festivalului de film s-au confruntat cu o intensă campanie de ameninţări şi intimidare. Multe mesaje insultătoare au fost trimise pe adresa oficială de e-mail.

Ba mai mult, hackeri neidentificaţi au reuşit să spargă site-ul şi să facă să  pară ca şi cum toate biletele ar fi fost vândute. Ei au postat un steag chinezesc pe pagina principală iar cineaştii chinezi şi-au retras filmele din competiţie.  

Scriitori „interzişi”

La Târgul de carte de la Frankfurt, care a avut loc în luna octombrie, China a fost invitată de onoare iar Beijingul a investit într-o serie de evenimente care să pună în valoare literatura şi cultura ţării.

Prezenţa a doi scriitori chinezi critici, care au vorbit la un simpozion organizat în cadrul târgului, a iritat însă delegaţia chineză care a părăsit sala în semn de protest. „N-am venit aici să fim instruiţi despre democraţie”, a spus un fost ambasador chinez.

„Autorităţile chineze îşi folosesc influenţa economică pentru a-şi ameninţa partenerii comerciali astfel încât aceştia să cenzureze ce nu le place”, susţine în replică Dai Qing, una dintre scriitoarele „interzise”.

David Zweig, directorul Centrului pentru relaţiile transnaţionale ale Chinei din cadrul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong, explică aceste tentative ale autorităţilor chineze de a nu le permite disidenţilor să vorbească public, prin îngrijorarea legată de realimentarea tensiunilor etnice din provincia majoritar uigură Xinjiang.

Pentru detalii şi subiecte adiacente, consultaţi şi:    

The Star: China attacks Dalai Lama for hurting Sino-India ties
China on Tuesday accused the Dalai Lama of seeking to undermine Beijing's relationship with Delhi through a visit to a disputed border region, insulating India's government from direct Chinese wrath over the dispute.

CBS News: China Ramps Up Anti-terror Fight In Muslim Region
Police in China's far west have launched a crackdown on terrorism and stepped up a hunt for suspects who took part in deadly ethnic riots there four months ago, the regional public security ministry said Tuesday.

The Press Democrat: What an Olympic glow can't mask

More than a year later, however, it is clear that awarding the 2008 Games to Beijing actually worsened the human rights climate in China. The Beijing Games led to a deep freeze of civil society development in China and unleashed a wave of xenophobia and nationalism — especially after protests during the Olympic torch relay — which gave rise to attacks on foreign journalists and tightened Internet censorship.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite