Gigantul UBS a aflat de furtul a două miliarde de dolari numai pentru că traderul s-a autodenunţat. Cât de sigur este sistemul bancar?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traderul Kweku Adoboli, arestat ieri la Londra pentru că ar fi provocat pierderi băncii elveţiene UBS de 2 miliarde de dolari prin tranzacţii neautorizate, a alertat chiar el conducerea instituţiei financiare despre acest lucru, potrivit BBC.

BBC a aflat că Adoboli a informat chiar el UBS despre tranzacţiile sale neautorizate.

UBS a examinat apoi tranzacţiile efectuate de acesta şi a informat Autoritatea pentru Servicii Financiare şi poliţia, astfel că Kweku Adoboli a fost arestat de către poliţia din City of London.

Potrivit BBC, faptul că traderul a decis să îşi informeze colegii despre tranzacţii, iar sistemul de monitorizare al UBS nu a detectat acest lucru, măreşte temerile cu privire la capacitatea băncilor de investiţii de a controla riscurile uriaşe pe care şi le asumă brokerii lor.

"Dacă domnul Adoboli nu şi-ar fi dezvăluit miercuri activităţile sale, pierderea finală a UBS ar fi putut fi chiar mai mare", afirmă Robert Peston, editor de business la BBC.

Autoritatea pentru Servicii Financiare investighează de ce UBS nu a reuşit să identifice tranzacţiile neautorizate.

UBS a refuzat să comenteze situaţia.

Banca elveţiană va fi retrogradată

În acelaşi timp, agenţia de rating Moody's a spus că va revizui ratingul UBS, iar analiza se va concentra pe depistarea slăbiciunilor din departamentul de management al riscului.

Kweku Adoboli, despre se care se crede că lucra în divizia europeană de acţiuni, era interogat astăzi de către poliţie. 

Moody afirmă că deşi UBS a fost suficient de puternic din punct de vedere financiar să depăşească pierderile, ridică temeri cu privire la capacitatea de a controla riscurile.

Salvată de autorităţi

În 2008, UBS a fost salvat de statul elveţian după pierderi uriaşe în urma unor active toxice deţinute de divizia de investiţii a băncii.

Apoi a fost implicată într-o dispută cu autorităţile din SUA cu privire la o evaziune fiscală, fiind forţată să dezvăluie numele a peste 300 de clienţi şi să plătească o amendă de 780 milioane dolari. A urmat şi un al doilea caz, în care a convenit să dezvăluie numele a 4450 de clienţi din SUA.

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat, joi, că a înregistrat o pierdere de două miliarde de dolari din cauza unor tranzacţii financiare neautorizate efectuate de un trader al diviziei de investiţii. Poliţia din City of London, centrul financiar al metropolei britanice, a anunţat că în noaptea de miercuri spre joi a reţinut un bărbat în vârstă de 31 de ani sub suspiciunea de fraudă.

Presa internaţională a pus sub semnul întrebării frauda. Business Insider a scris ieri că toate poveştile cu traderi escroci sunt obscure, însă povestea UBS este chiar ciudată. Totodată, Financial Times afirma că este greu de crezut că UBS susţine că nu a identificat originea tranzacţiilor care au provocat pierderi de două miliarde de dolari. Vezi aici detalii!

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite