La fix trei ani de la începerea crizei, un trader a fraudat cea mai mare bancă elveţiană cu două miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat, astăzi, că a înregistrat o pierdere de două miliarde de dolari din cauza unor tranzacţii financiare neautorizate efectuate de un trader al diviziei de investiţii.

UPDATE Presa internaţională pune sub semnul întrebării frauda. Business Insider scrie că toate poveştile cu traderi escroci sunt obscure, însă povestea UBS este chiar ciudată. Totodată, Financial Times afirmă că este greu de crezut că UBS susţine că nu a identificat originea tranzacţiilor care au provocat pierderi de două miliarde de dolari.

UPDATE Datele Autorităţii pentru Servicii Financiare, organismul de control al pieţei financiare londoneze, arată că Adoboli s-a alăturat UBS ca recrut în martie 2006.

UPDATE Traderul arestat se numeşte Kweku Adoboli, potrivit The Telegraph.

image

UPDATE Traderul aflat în spatele tranzacţiilor neautorizate de la UBS a fost arestat la Londra

Grupul financiar elveţian a anunţat că traderul aflat în spatele unor tranzacţii neautorizate care au generat pierderi de circa două miliarde de dolari a fost arestat.

Poliţia din City of London, centrul financiar al metropolei britanice, a anunţat că noaptea trecută a reţinut un bărbat în vârstă de 31 de ani sub suspiciunea de fraudă. Potrivit grupului, citat de cotidianului elveţian NZZ, traderul lucra la Londra, la divizia de valori mobiliare a UBS, relatează Reuters.

"Putem confirma arestarea unui bărbat în vârstă de 31 de ani la ora locală 03:30 (02:30 GMT), în baza suspiciunilor legate de o fraudă prin abuz de funcţie", a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei, citat de AFP. Suspectul a fost plasat imediat în detenţie, a adăugat el fără a face alte precizări.

Grupul avea, în iunie, aproape 18.000 de angajaţi la divizia de investiment banking, majoritatea în afara Elveţiei, în ţări precum Marea Britanie (Londra) şi Statele Unite.

„UBS a descoperit o pierdere cauzată de tranzacţii neautorizate efectuate de un trader al băncii de investiţii. Chestiunea este încă investigată, însă UBS estimează în prezent pierderea la circa două miliarde de dolari", se arată într-un comunicat al băncii.

UBS şi-a liniştit însă clienţii spunând că nu au fost afectaţi. „Este uimitor că încă se poate întâmpla asta. Evident, au o problemă cu gestionarea riscului. Chiar şi când suma nu este atât de mare, reprezintă o pierdere de încredere care pune UBS într-o lumină proastă. Au pierdut astfel o mare parte din încrederea pe care au recâştigat-o prin eforturi mari", a declarat pentru Reuters un analist al ZKB.

Precedentul Kerviel de la Société Générale


Situaţia de la UBS aminteşte de pierderea de 4,9 miliarde euro anunţată la începutul anului 2008 de grupul francez Société Générale, cauzată tot de tranzacţii financiare neautorizate efectuate pe cont propriu de un trader al băncii de investiţii, Jerome Kerviel.

Evenimentul a afectat puternic încrederea investitorilor şi acţiunile Societe Generale, banca devenind pentru o perioadă subiectul unor speculaţii privind preluarea de către alt grup financiar.

Kerviel a fost condamnat pentru fraudă la trei ani de închisoare, iar apelul intentat de avocaţii fostului trader încă se judecă. De asemenea, instanaţa a decis că el ar trebui să plătească băncii pierderile de 4,9 miliarde euro pe care le-a provocat.

Acţiunile UBS au scăzut cu 9,6%

După acest anunţ, acţiunile UBS au scăzut azi dimineaţă cu până la 9,6%. În plus, banca elveţiană şi-a avertizat investitorii că este posibil să treacă pe pierdere în trimestrul al treilea din cauza acestui eveniment.

UBS a început să recâştige în acest an încrederea clienţilor, după ce a fost salvată în 2008 de guvernul elveţian de la colaps, pe fondul pierderilor masive ale băncii de investiţii, determinate de active toxice, în urma crizei ipotecare subprime şi crizei financiare mondiale.

În urmă cu trei ani, în 15 septembrie 2008, falimentul uneia dintre cele mai mari bănci din lume, Lehman Brothers, a provocat declanşarea crizei economice mondiale. Vezi aici detalii!

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite