“Vagabonzii care ocupă case nelocuite nu sunt infractori”, a spus un judecător din Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ocupa casele nelocuite nu este o infracţiune, a stabilit un judecător din oraşul britanic Camden, în cadrul unui proces în care mai mulţi oameni ai străzii au fost reclamaţi pentru că s-au instalat în locuinţele goale ale britanicilor plecat de acasă.

Problema ocupării fără drept a caselor nelocuite din Marea Britanie a fost mult discutată de presă, mulţi dintre cei care practică acest fel de a "sta în gazdă" fiind cetăţeni români de etnie romă.

Oamenii străzii care ocupă case nelocuite nu sunt criminali, faptul fiind chiar benefic pentru societate, a declarat, ieri, judecătoarea Fiona Henderson din Camden. În opinia ei, aceştia ar trebui chiar încurajaţi să folosească locuinţele goale din Marea Britanie.

Decizia ei este o lovitură pentru mii de oameni care se trezesc cu apartamentele invadate de străini, mulţi dintre ei fiind imigranţi est-europeni. Ultimul caz cu protagonişti ţigani români a avut loc în Leytonstone. O femei, ofiţer la Imigări, care fusese plecată din localitate câteva zile, a găsit instalaţi în casa ei opt romi, iar nevestele lor îi purtau hainele. Julia High (55 de ani) a fost invitată de către ţigani să bea un pahar de vin cu ei.

Citeşte şi:
Opt rromi au ocupat casa unui ofiţer la Imigrări din Marea Britanie. "Îmbrăcaţi cu hainele mele, m-au invitat să beau vin cu ei"

În ciuda unor astfel de incidente, judecătoarea din Camden a respins argumentul că victimele vagabonzilor, proprietarii legali ai locuinţelor, ar fi nevoiţi să cheltuiască sume considerabile pentru a repara daunele produse de oamenii străzii.

Fiona Henderson a declarat în instanţă că ocuparea caselor este benefică pentru societate şi nu este o crimă, după cum consideră secretarul de stat din Justiţie, Ken Clarke, care vrea să treacă invadarea locuinţelor ca infracţiune în codul penal.

Ba mai mult, Fiona Henderson a cerut o listă completă cu toate casele nelocuinte din nordul Londrei pentru a o oferi Serviciului de Consiliere al Oamenilor Străzii, scrie "The Telegraph". Organizaţia a publicat detaliile privind locuinţele goale, precum şi un ghid care explică modul în care poţi profita de legislaţie pentru a te stabili într-o clădire nelocuită.

Măsurile luate de judecătoarea din Camden au venit în urma unui proces în care un chirurg britanic şi soţia lui, care aşteaptă naşterea copilului lor chiar săptămâna aceasta, au reclamat ocuparea casei lor din West Hampstead de un grup de 11 vagabonzi. Cuplul le-a oferit 500 de lire sterline ca să plece din casă, dar oamenii străzii au refuzat, ba chiar au cerut mai mult.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite