UPDATE Transnistria se oferă să găzduiască un sistem rus de rachete tactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea separatistă Transnistria, parte a Republicii Moldova, fidelă Moscovei, se arată gată să găzduiască elemente ale unui viitor sistem de rachete rus, anunţă Reuters, citându-l pe liderul local Igor Smirnov.

Smirnov a precizat că oferta Transnistriei este legată de dorinţa Washingtonului de a instala un scut anti-rachetă în Europa Centrală şi de Est. Moscova a avertizat anterior că va răspunde intenţiilor SUA prin instalarea de rachete Iskander la graniţa cu Polonia, atunci când se vorbea despre Cehia şi Polonia ca fiind statele care vor găzdui scutul anti-rachetă american.

Citiţi şi:

Presa rusă: un scut antirachetă în Bulgaria ameninţă direct Rusia

UPDATE Boiko Borisov: Dacă UE este de acord, Bulgaria poate participa la scutul american antirachetă

Voronin, despre scutul antirachetă: "aceste jocuri amintesc de coaliţia antisovietică Antonescu-Hitler"

Instalarea scutului anti-rachetă în România: Implicaţiile politice şi tactice ale unei decizii istorice

"Nu suntem împotriva ideii. În ceea ce priveşte rachetele Iskander, se poate spune că suntem chiar pregătiţi", a declarat Smirnov, citat de agenţia rusă Interfax.

România a anunţat recent că a acceptat propunerea SUA de a găzdui interceptoare terestre ca parte a scutului anti-rachetă american. Anunţul României a fost urmat de unul asemănător din partea Bulgariei.

Potrivit publicaţiei "Nezavisimaia Gazeta", Rusiei i s-a cerut amplasarea în Republica Moldova a unui sistem care să contrabalanseze instalarea de interceptoare SM-3 pe teritoriul României de către organizaţia politică Ravnopravie, care reprezintă interesele minorităţii ruse din Moldova. Potrivit jurnaliştilor de la NG, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a discutat pe marginea acestui subiect cu Igor Smirnov.

Declaraţii ale liderului regimului separatist de la Tiraspol au apărut şi pe Ria Novosti. Acesta a precizat că scutul anti-rachetă din România "nu va fi un factor stabilizator" în regiune. De altfel, Smirnov a precizat că au cerut Moscovei menţinerea trupelor în Transnistria.

Tiraspolul şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova pe 2 septembrie 1990, însă, independenţa sa declarată unilateral nu este recunoscută pe plan internaţional.

Rusia are capacitatea de a răspunde agresiv planurilor SUA privind instalarea unui scut antirachetă în Europa de Est

Rusia poate răspunde agresiv instalării scutului american în România şi Bulgaria prin amplasarea de rachete balistice Iskander în statele unde influenţa sa nu este deloc de neglijat, precum Transnistria, regiunea Kaliningradului, Belarusul, iar acum şi Ucraina, în urma adjudecării alegerilor de candidatul pro-rus Viktor Ianukovici, comentează agenţia de analiză Stratfor.

Transnistria a anunţat deja că este pregătită să găzduiască rachete tactice ruseşti, dacă Moscova îi va cere acest lucru.

Analiştii citaţi de Stratfor avertizează că planurile SUA de a amplasa elemente ale scutului antirachetă în ţări precum Polonia, România, Bulgaria şi Turcia nu vor rămâne fără un răspuns pe măsură din partea Moscovei. Rusia îşi menţine influenţa asupra unor state strategice din Europa de Est şi va face tot posibilul pentru ca intenţiile SUA să nu se materializeze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite