UPDATE Boiko Borisov: Dacă UE este de acord, Bulgaria poate participa la scutul american antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care Uniunea Europeană îşi dă acceptul, Sofia va fi favorabilă participării la scutul american antirachetă, a afirmat astăzi premierul bulgar Boiko Borisov, citat de AFP.

"În calitate de stat membru al NATO, vom ţine seama de tot ce priveşte securitatea Europei şi vom întreprinde măsurile" necesare în acest sens, a afirmat Borisov, în timpul unei conferinţe de presă.

Participarea ţării sale la proiectul scutului american antirachetă, pentru protejarea de eventuale atacuri ale Iranului, va fi decisă de Parlamentul bulgar şi doar dacă Uniunea Europeană aprobă această decizie, a spus el.

"Aceasta nu este o decizie pe care o voi lua singur. (...) Aşteptăm poziţiile Comisiei Europene şi ale Parlamentului bulgar. Dacă eşti membru al NATO, trebuie să lucrezi pentru securitatea colectivă", a adăugat el.

Discuţiile viitoare cu Sofia sunt parte a unui plan revizuit de apărare antirachetă al preşedintelui Barack Obama, după ce acesta a anulat planul administraţiei Bush de instalare a unui radar în Republica Cehă şi a 10 rachete antibalistice pe teritoriul Poloniei.

Ambasadorul american la Sofia: Bulgaria poate fi implicată în sistemul antirachetă

Statele Unite vor avea consultări cu guvernul bulgar în legătură cu dispunerea sistemului american de apărare antirachetă în această ţară şi speră că acestea vor fi benefice, a declarat astăzi James Worlick, ambasadorul american la Sofia, în prima sa conferinţă publică în Bulgaria relatează agenţia de ştiri Focus.

Suntem în etapa preliminară a negocierilor, atât cu ţările din regiune, cât şi cu Bulgaria. Bulgaria poate juca un rol în sistemul de apărare antirachetă, depinde de interesul ei. În această etapă trebuie să avem consultări la nivel tehnic şi politic.

Cu toate acestea, luând în considerare interesul şi poziţia geografică ale Bulgariei, sper că negocierile privind sistemul de apărare antirachetă vor fi benefice, a afirmat diplomatul

Chestiunea scutului de apărare antirachetă a fost anunţată de preşedintele organizaţiei nonguvernamentale Atlantic Club, Solomon Passy.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite