VIDEO Nicolas Sarkozy, despre noul Guvern, imigraţie şi identitatea naţională în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul François Fillon (dreapta), un om a cărui statură politică a depăşit-o pe cea a preşedintelui Nicolas Sarkozy
Premierul François Fillon (dreapta), un om a cărui statură politică a depăşit-o pe cea a preşedintelui Nicolas Sarkozy

"Am considerat că Francois Fillon este premierul de care Franţa are nevoie", a declarat marţi seară, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a menţionat că statul are nevoie de "o anumită stabilitate", care să aducă linişte în ţară. Totodată, şeful de stat a vorbit despre problema imigraţiei care a scăpat de sub control, în Franţa, precum şi despre controversata problemă a identităţii naţionale.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a acordat, marţi seară, un interviu pentru trei posturi de televiziune, simultan. În declaraţiile sale, şeful de stat şi-a justificat alegerea de a-l menţine în funcţie pe şeful Guvernului, Francois Fillon.

Citeşte şi:
Surprizele remanierii din Franţa

"Am considerat că Francois Fillon este premierul de care Franţa are nevoie. O anumită stabilitate este de natură să aducă linişte într-o ţară care are nevoie de acest lucru", a afirmat Sarkozy, potrivit publicaţiei "Le Figaro".


Noul şef al Guvernului francez, Francois Fillon

Guvern "restrâns", nu "partizan"

image

În urmă cu peste cinci luni, a fost anunţată remanierea Guvernului francez, care s-a tradus duminică prin menţinerea majorităţii politicienilor de dreapta, dar şi prin principalilor miniştri de centru. Totuşi, Sarkozy a dezminţit faptul că noul Guvern ar fi unui "partizan" şi a afirmat, în schimb, că este un "Guvern restrâns".

Două reforme mari, implementate până în vara lui 2011

Nicolas Sarkozy a anunţat, de asemenea, cele două mari reforme pe care intenţionează să le conducă pe viitor, reforma fiscală şi cea a sistemului de pensii. Preşedintele francez a declarat că vrea "să armonieze până în primăvara anului 2011 fiscalitatea franceză şi fiscalitatea germană". "Nu pot accepta deficitele de competititivitate cu principalul nostru partener, Germania", a subliniat el. Privind reforma sistemului de pensii, el a anunţat consultări importante, apoi "decizii care vor fi luate în vara lui 2011".

"Romii nu sunt stigmatizaţi în Franţa"

reşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a făcut referire şi problema romă. El a afirmat că ţiganii nu au fost stigmatizaţi în Franţa şi că autorităţile nu au făcut altceva decât să respecte legile.

"Dacă există un rom în situaţie ilegală ministrul de Interne are datoria de a-l repatria în România. Indiferent dacă eşti rom sau nu, normele Republicii trebuie respectate", a declarat Sarkozy.

Pe aceeaşi temă:
Comisar european: situaţia romilor e "scandaloasă"

Raziile lui Sarkozy împotriva romilor amintesc de poliţia secretă nazistă

"Nu am fost ales pentru a respecta legea? Viviane Reding (foto) a făcut o comparaţie ruşinoasă şi deranjantă, nu numai pentru evrei, ci pentru toţi cei care au trăit Shoah", a adăugat şeful de stat francez, potrivit Mediafax.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding (EPA)

Reding, care este comisar european pentru Justiţie şi vicepreşedinte al Executivului UE, a provocat nemulţumirea Parisului realizând în septembrie o paralelă între repatrierea romilor bulgari şi români şi deportarea minorităţilor, în special evrei şi romi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Nu am controlat fluxul de imigranţi"

"Nu am controlat fluxul de imigranţi, am acceptat mai multe persoane decât puteam să integrăm", a apreciat preşedintele. "Dacă nu controlăm fluxul de imigranţi, organizăm «colapsul» sistemului nostru de integrare" care, a declarat el, este "în pană". În acelaşi timp, trebuie să oferim Africii modalităţile necesare dezvoltării", a adăugat el.

Ce nu şi-au spus Băsescu şi Sarkozy

"Vrem un islam al Franţei, nu un islam în Franţa", a explicat Sarkozy, preşedintele unei ţări cu cinci-şase milioane de musulmani, majoritatea imigranţi. "Ceea ce vrem este ca străinii să ne respecte valorile, să ne respecte obiceiurile", a adăugat el, revenind la interdicţia de a purta vălul islamic integral în Franţa.

"Am renunţa la identitatea naţională ca sintagmă pentru că generează neînţelegeri"

Preşedintele Franţei a vorbit şi despre problema identităţii naţionale, a cărei dezbatere a fost organizată la sfârşitul lui 2009 - începutul lui 2010 şi care a generat derapaje rasiste. "Trebuie să recunosc că dezbaterea privind identitatea naţională a provocat neînţelegeri, că nu a fost înţeleasă", a declarat Sarkozy, potrivit "Le Monde".

Preşedintele a explicat că vrea în acelaşi timp "să convingă francezii că Franţa trebuie să se adapteze, să se reformeze şi în acelaşi timp să asculte aspiraţiile francezilor, care cer ca Franţa să rămână ceea ce este".

"Am renunţa la identitatea naţională ca sintagmă pentru că aceasta generează neînţelegeri, dar în fond nu renunţ la aceasta", a atras atenţia şeful de stat. Această dezbatere a provocat indignarea opoziţiei de stânga şi organizaţiilor de luptă împotriva rasimului şi nemulţumire în rândurile majorităţii, aşa cum a fost cazul creării, în 2007, a aşa-numitului Minister al Identităţii Naţionale şi Imigraţiei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite