Surprizele remanierii din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hexagonul are, în Guvern, un cuplu: Michèle Alliot-Marie, la Externe, şi partenerul său - Patrick Ollier - ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Ministerul Imigraţiei a fost desfiinţat. Secretarul de stat care anunţa România că nu va adera în martie la Schengen - Pierre Lellouche - a fost remaniat.

La ceva mai mult de un an înainte de alegerile prezidenţiale, a fost instalată la guvernare «dreapta dură». Este acuzaţia lansată de opoziţia socialistă din Franţa după aflarea detaliilor despre remaniere. Au plecat din guvern cel puţin doi membri consideraţi cu vederi stângiste: ministrul de Externe, Bernard Kouchner şi ministrul Culturii, Frédéric Mitterrand.

O altă surpriză a remanierii franceze este dispariţia Ministerului Imigraţiei, ce fusese condus de Eric Besson. Problema imigraţiei va intra sub umbrela Ministerului de Interne, ce va rămâne pe mai departe în mâinile lui Brice Hortefeux. Din ministerul Imigraţiei nu va rămâne nici măcar un post de secretar de stat.

De asemenea, a dispărut din discursuri şi noţiunea de „identitate naţională". Pare a fi vorba de conştientizarea eşecului strategiei securitare declanşată cu surle şi trâmbiţe în urmă cu doar câteva luni, iar administraţia Sarkozy pare astfel să renunţe să mai încerce să câştige din voturile Frontului Naţional (extrema dreaptă), comentează „Le Monde".

Un alt om-forte al administraţiei în materie de imigraţie - Pierre Lellouche, secretar de stat pentru Afaceri Europene - a fost şi el remaniat, devenind secretar de stat pentru comerţ.

În locul său a fost adus Laurent Wauquiez, fost purtător de cuvânt al guvernului şi fost secretar de stat în Ministerul Muncii. La ministerul Apărării a fost anunţat, aşa cum anticipa presa franceză, Alain Juppé.

Un cuplu guvernamental

Adevărata surpriză a remanierii este aducerea, în fruntea Ministerului de Externe, a doamnei Michèle Alliot-Marie, până sâmbătă ministru al Justiţiei şi, înainte de asta, ministru al Apărării.

Este însă doar o parte a surprizei, comentează presa franceză. Michèle Alliot-Marie nu vine singură - îl aduce în guvern şi pe partenerul său de viaţă, Patrick Ollier, în funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Este o premieră în istoria celei de-a V-a Republici, notează Bastien Hugues, pe blogul „Le Figaro". „Un cuplu în cadrul aceluiaşi guvern e într-adevăr ceva original", a recunoscut Ollier, duminică seara, la RTL.

Cât despre numirea consoartei sale în fruntea diplomaţiei, aceasta a fost primită cu bucurie de lumea arabă. Atât pentru că predecesorul său Bernard Kouchner a fost un interlocutor dificil pentru politicienii din această zonă, cât şi pentru faptul că Michèle Alliot-Marie intenţionează să ducă mai departe tradiţia de bune relaţii cu lumea arabă, promovată de Chirac şi de Gaulle.

În plus, anii petrecuţi la Ministerul Apărării au ajutat-o să se familiarizeze cu Orientul Mijlociu. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite