O nouă circulară adresată prefecţilor francezi: “Continuaţi evacuările indiferent cine sunt ocupanţii taberelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a revocat circulara emisă în data de 5 august, care stipula ca principală ţintă a evacuărilor şi a demolărilor taberele de ţigani din Franţa. Motivul revocării: "eliminarea oricăror suspiciuni asupra unei eventuale stigmatizări" a romilor, a declarat oficialul francez, citat de Europe1.

În contextul polemicilor generate din cauza documentului intern al ministerului lui Hortefeux, acesta a decis să revoce circulara şi să semneze el, însuşi, un nou act destinat prefecţilor, cu privire la evacuările aşezărilor ilegale de pe teritoriul Franţei, scrie adevarul.es.

Citeşte şi:
Ţiganii, principala ţintă a expulzărilor în Franţa, potrivit unui document intern al Ministerului de Interne

Ministrul francez al Imigraţiei: "Nu eram la curent" cu documentul care stipula ţiganii ca ţinte ale evacuărilor

Surse din anturajul ministrului de interne au declarat luni seară, potrivit Europe1, că însuşi preşedintele Nicolas Sarkozy i-a cerut lui Brice Hortefeux să semneze de urgenţă o nouă circulară care să nu mai ţintească către un anumit grup etnic al populaţiei.

Astfel, prin noul document, ministrul de interne solicită prefecţilor să continue evacuările taberelor ilegale „indiferent cine sunt ocupanţii acestora". Motivul acestei acţiuni este „eliminarea oricăror suspiciuni privind o eventuală stigmatizare" a romilor, acuzaţie ridicată după publicare în presă a unui fragment din circulara emisă în data de 5 august: "Trei sute de tabere sau aşezări ilegale vor trebui să fie evacuate, în termen de trei luni, cu prioritate cele ale romilor. (...) Responsabilitatea în fiecare departament revine, astfel, prefecţilor pentru a demara demolările sistematice ale taberelor ilegale, mai ales cele ale romilor".

Totodată, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a declarat, luni, că "nu era la curent" cu circulara ministerului de interne, emisă la data de 5 august, care stipulează că principala ţintă a evacuărilor forţate sunt ţiganii. "Nu ştiam de această circulară", "Nu eram printre destinatari şi nu aveam de unde să o cunosc", sunt declaraţiile lui Eric Besson, informează publicaţia franceză "Le Monde", în ediţia online.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite