VIDEO 65 de ani de la eliberarea prizonierilor lagărului de la Auschwitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prizonieri ai lagărelor de concentrare naziste
Prizonieri ai lagărelor de concentrare naziste

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, dar şi foşti deţinuţi de la Auschwitz-Birkenau, soldaţi ai Armatei Roşii care i-au eliberat în urmă cu 65 de ani, vor aduce un omagiu miercuri victimelor lagărului de exterminare, cu ocazia Zilei internaţionale a omagierii victimelor Holocaustului, scrie presa internaţională.

Pentru a marca începerea ceremoniilor în locul în care s-a aflat cel mai mare lagăr de exterminare construit de Germania nazistă în Polonia ocupată sirenele de la Auschwitz vor suna la ora locală 14.30 (13.30 GMT).

Citiţi şi:

-

Participanţii la ceremonii se vor reuni în faţa memorialului de la Birkenau pentru a rosti kaddish (rugăciunea evreiască făcută de rudele celui mort pentru ca sufletul acestuia să-şi găsească liniştea) şi rugăciuni ecumenice, precum şi pentru a auzi discursuri oficiale. Congresul Evreiesc European va avea o conferinţă la Cracovia (sud), oraş aflat la o distanţă de 50 km de Auschwitz.

Preşedinţii american Barack Obama şi rus Dmitri Medvedev vor adresa mesaje ce vor fi difuzate video. Miniştrii europeni ai educaţiei vor reflecta asupra modului de a le preda tinerilor învăţămintele ce trebuie trase din tragedia de la Auschwitz. Totodată, va avea loc vernisajul unei expoziţii ruseşti privind eliberarea lagărului de exterminare, care va aminti de această zi de 27 ianuarie, declarată de ONU Ziua internaţională a omagierii victimelor Holocaustului.

Cel mai mare şi mai sângeros dintre toate lagărele naziste de exterminare şi concentrare, Auschwitz-Birkenau este singurul care a fost menţinut aşa cum a fost lăsat de germanii care au fugit din calea Armatei Roşii. Alte lagăre de exterminare instalate în Polonia, ca Sobibor, Treblinka sau Belzec, au fost complet distruse de nazişti pentru a şterge toate urmele.

La Auschwitz-Birkenau, ruinele camerelor de gazare şi ale cuptoarelor de incinerare continuă să-i înspăimânte pe vizitatori, ca şi cele 300 de barăci care se întind cât vezi cu ochii pe un teren de apoximativ 200 de hectare. În 2009, un număr record de 1,3 milioane de persoane au vizitat muzeul de la Auschwitz-Birkenau.

Conform documentelor de arhivă date publicităţii luni de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (fost KGB, din cadrul URSS), între 4-6 milioane de persoane au fost exterminate de nazişti în lagărul de concentrare polonez de la Auschwitz.

Comisia extraordinară sovietică a constatat că, din 1940 şi până în ianuarie 1945, în acest lagăr funcţionau cinci crematorii cu o capacitate de incinerare de circa 270.000 de cadavre lunar. În plus, aici funcţionau alte două camere de gazare, cu o capacitate totală de 150.000 de persoane lunar.

În 1947, lagărul de concentrare a fost transformat în muzeu, iar 30 de ani mai târziu declarat patrimoniu al umanităţii de către UNESCO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite