Vicepremierul Ungariei: maghiarii din ţările vecine sunt în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maghiarii din afara graniţelor sunt în pericol din cauza asimilării, a spus vineri vicepremierul ungar, Zsolt Semjen, care a făcut apel în acest sens la o "politică naţională angajată" de contracarare a acestui fenomen. În România este cea mai mare comunitate de maghiari din afara Ungariei.

Stoparea politicilor de asimilare a etnicilor maghiari în ţările vecine este crucială pentru supravieţuirea acestor comunităţi, a declarat Semjen, în mesajul adresat celei de-a noua ediţii a Conferinţei Permanente Ungare (MAERT), în Parlament, potrivit Mediafax.

Vicepremierul a adăugat că actualele forme de susţinere faţă de comunităţile maghiare sunt necesare, dar nu suficiente. Încetarea politicilor de asimilare necesită un impuls puternic, în opinia lui Semjen, care a insistat ca legea privind cetăţenia ungară, prin facilitarea accesului la obţinerea cetăţeniei, să ofere acest impuls.

Semjen: autonomie teritorială pentru maghiarii din România

Vicepremierul ungar a declarat la 23 iulie 2010, la Tuşnad, că Ungaria vrea pentru maghiarii din diasporă autonomie culturală, iar pentru cei care trăiesc mai mulţi într-un loc autonomie teritorială. "Nu cerem nimic altceva decât ceea ce s-a realizat în alte ţări din Uniunea Europeană. Pentru maghiarii din diaspora, vrem autonomie culturală, iar pentru maghiarii care trăiesc în bloc vrem autonomie teritorială. Dacă alte naţiuni nu renunţă la ele, nici noi nu renunţăm", a afirmat Semjen.

Vicepremierul Ungariei a explicat că naţiunea maghiară „stă pe trei picioare": maghiarii din ţara mamă, maghiarii din Bazinul Carpatic şi maghiarii emigraţi în vest şi „oricare dintre aceste trei picioare s-ar rupe, naţiunea s-ar răsturna. De aceea, sensul şi scopul statului maghiar este creşterea nivelul de trai al maghiarilor şi dăinuirea naţiunii".

Mai citeşte şi:

Drept de vot pentru diaspora maghiară

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite