Drept de vot pentru diaspora maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul de la guvernare, Fidesz, a avut o schimbare bruscă de poziţie în ceea ce priveşte dreptul de vot al maghiarilor ce trăiesc în afara frontierelor Ungariei. Mişcarea politică ar putea consolida puterea dreptei ungare. Fidesz speră că prin voturile diasporei va obţine mai mult la următoarele alegeri.

Fidesz - partidul de guvernământ ungar - a avut o schimbare cu 180 de grade a poziţiei legată de dreptul de vot al maghiarilor de dincolo de graniţe, contrazicând toate afirmaţiile anterioare făcute de liderii formaţiunii lui Viktor Orban.

Citiţi şi:

Plăcuțele în limba maghiară montate în prezența lui Tokes Laszlo vor fi date jos

Dacă în primăvară, o dată cu adoptarea în Parlament a legii dublei cetăţenii, s-a susţinut că dreptul de vot revine doar cetăţenilor care locuiesc în Ungaria, acum situaţia s-a schimbat.

Guvernul urmează să modifice atât Constituţia, cât şi legea electorală. Potrivit analiştilor, scopul urmărit de partidul de guvernământ este acordarea dreptului de vot maghiarilor de dincolo de graniţe şi aceasta, prin eliminarea prevederii constituţionale în care votul este condiţionat de domiciliul stabil al alegătorului în Ungaria.

„Modelul românesc", invocat din nou

În acest mod, spun analiştii, partidul ar putea obţine şase până la opt mandate în plus la scrutinul din 2014. Noua iniţiativă a fost anunţată de Gergely Gulyas, deputat Fidesz, vicepreşedintele Comisiei parlamentare de elaborare a noii Constituţii.

În mai multe declaraţii făcute mass-media ungare (agenţia MTI, posturile de televiziune Duna şi ATV), el a arătat că în numeroase ţări europene, inclusiv în România, persoane cu dublă cetăţenie care trăiesc pe teritorul altor state, au drept de vot.

Potrivit lui Gulyas, "dacă minorităţile din Ungaria vor primi mandate în condiţii avantajoase, nu avem nici un motiv să refuzăm acest drept celor care se consideră că aparţin naţiunii maghiare şi trăiesc dincolo de graniţe din motive bine cunoscute". După părerea lui, ar trebui ca şi în cazul lor să se aloce mandate separate.

Fidesz, la putere 20 de ani?

Mult timp, Fidesz s-a delimitat de opinia lui Istvan Mikola, membru în conducerea partidului, care în timpul campaniei electorale din 2006 a declarat că un drept de vot acordat celor cinci milioane de maghiari din străinătate ar putea menţine Fidesz la putere 20 de ani.

Mai mult, anul trecut, Fidesz şi-a retras propunerea cu privire la introducerea dublei cetăţenii, justificându-şi mişcarea prin „condiţiile" pe care PSU (socialiştii), aflat atunci la guvernare, le-ar fi pus pentru acceptarea iniţiativei respective.

Ei ar fi legat iniţiativa de dreptul de vot numai pentru cei care locuiesc în Ungaria. În fapt, Istvan Simicsko, unul dintre iniţiatori, a justificat retragerea propunerii spunând, mai clar, că "după schimbarea guvernului, vom putea rezolva problema după bunul nostru plac".

Potrivit experţilor electorali, problema este destul de dificilă, deoarece există prea puţine precedente care să ajute la formularea
noii legi. Chiar şi în ţările în care ea există, soluţia nu este perfectă.

Iniţiativă susţinută de Jobbik

Partidul Popular Creştin Democrat, partenerul de coaliţie al Fidesz, susţine  dreptul de vot pentru maghiarii de dincolo de graniţe. Într-o declaraţie dată agenţiei MTI, Peter Harrach, liderul fracţiunii parlamentare a formaţiunii, a afirmat că în cazul prezentării acestei propuneri în faţa Parlamentului, creştin-democraţii o vor sprijini, mai ales că, în numeroase ţări europene, inclusiv în cele vecine, cum ar fi Croaţia, România, Slovacia şi Cehia, există acest drept.

La rândul său, Jobbik (opoziţie) este de acord cu această iniţiativă, preconizând că maghiarii de dincolo de graniţe vor avea 26 de mandate, dublul celor ce s-ar acorda minorităţilor din Ungaria, a declarat Istvan Szavay, responsabilul partidului cu politica naţională.

"Maghiarii de dincolo de graniţe vor primi cetăţenie şi aceasta nu va implica dreptul de vot în Ungaria."
Janos Martonyi
ministru de Externe,
mai 2010


"În proiectele Fidesz nu figurează ideea ca dubla cetăţenie pentru maghiari să fie însoţită de dreptul de vot."
Robert Répássy
secretar de stat la Ministerul Justiţiei, mai 2010

"Cetăţenia şi dreptul la vot sunt de nedespărţit, dar pentru acest drept, cineva trebuie să aibă o adresă în Ungaria."
Zsolt Semjen
vicepremier
creştin-democrat, iunie 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite