Concluzia experţilor ruşi: A fost o eroare de pilotaj/ Avionul nu avea probleme tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea rea, greşelile de pilotaj şi problemele tehnice, toate acestea par a fi concurat pentru ca zborul liderilor de la Varşovia spre pădurea Katyn, locul masacrului elitei poloneze de către sovietici, în 1940, să devină şi locul celei mai mari tragedia din istoria postbelică a ţării.

UPDATE 14.50: Experţii ruşi au concluzionat că avionul în care se afla preşedintele Poloniei şi mai mulţi înalţi oficiali de la Varşovia s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj.

Experţii ruşi, care conduc ancheta cu privire la cauzele care au dus la tragedia de ieri, au spus că "avionul nu avea probleme tehnice".

UPDATE 11.25: Noi speculaţii privind cauza exactă a tragicului accident în care şi-a pierdut viaţa liderul polonez împreună cu înalţi oficiali de la Varşovia: incompatibilitatea sistemelor de aterizare

Fostul pilot militar Mikhal Fisher a declarat pentru postul de televiziune Russia Today că incompatibilitatea sistemelor de aterizare ar putea reprezenta unul dintre factorii accidentului aviatic de la Smolensk.

"În Rusia, este folosit un singur sistem instrumental de aterizare, numit PRMG. Acesta funcţionează în acelaşi fel ca şi sistemul internaţional ILS, care permite aterizarea avioanelor în condiţiile meteorologice precare", a explicat expertul polonez.

Potrivit acestuia, cele două sisteme nu sunt, însă, compatibile. "Avionul polonez era modificat pentru a folosi sistemul ILS, ţinând cont de faptul că aparatul a zburat mai mult către diverse aeroporturi unde acesta este folosit în ultimul timp ", a mai afirmat Fisher.

Comisia prezidenţială de anchetă, condusă de premierul rus Vladmir Putin, susţine ipoteza unei erori de pilotaj în cazul catastrofei aeriene de la Smolensk. Varşovia a demart o anchetă proprie pentru a elucida cauzele care au deerminat producerea celei mai mari catastrofe din istoria postbelică a ţării.

Problemele tehice, responsabile într-o mică măsură pentru tragedia de la Smolensk

Fostul pilot Magomed Tolboev a declarat că problemele tehnice ale avionului TU-154, vechi de circa 20 de ani, au contribuit doar 10% la tragedia în care preşedintele polonez Lech Kaczyski şi-a pierdut viaţa. "Tupolev rămâne un avion foarte sigur", a declarat Tolboev, citat de Russia Today.

Leonid Koshelev, şeful Asociaţiei Naţionale Ruse a Aviaţiei de Business, a declarat pentru postul de televiziune Russia Today, că presiunea exercitată de oficialităţi asupra membrilor echipajului pentru o aterizare pe aerodromul militar Severnâi, în loc de o aterizare în siguranţă pe aeroportul civil din Smolensk.

"A fost multă presiune pe umerii tutror care au fost implicaţi în acest zbor - pe pasageri, pe membrii echipajului, pe cei din turnul de control, aflaţi la sol. Această presiune a dus la o tragedie. Acesta este o lecţie dură: emoţile politice sau istorice nu ar trebui să se impună în faţa cerinţelor de siguranţă a zborului", a declarat Leonid Koshelev.

La comanada aeronavei se afla o echipă formată din oameni aflaţi strict în serviciul preşedintelui.

Întrebările legate de cauzele tragediei au apărut imediat după accident. Expertul militar rus Anatoli Baranov a găsi trei întrebări la care nu există deocamdată răspuns în legătura cu tragedia de sâmbătă care a lăsat o ţară în lacrimi.

Aflaţi aici sunt întrebările pe care şi le pune expertul militar rus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite