VIDEO Transnistria, pe axa Moscova-Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, au discutat ieri, la Hanovra, despre conflictul transnistrean.

Cancelarul german şi liderul Federaţiei Ruse nu au menţionat subiectul în conferinţa de la finalul reuniunii ruso-germane de la Hanovra. Informaţia că cei doi au vorbit despre problema transnistreană a venit din partea adjunctul ministrului moldovean de Externe Andrei Popov. El a declarat, într-un interviu pentru „Europa Liberă", că în sine faptul că subiectul a fost abordat de cei doi lideri este o reuşită. „Este un lucru îmbucurător, pe care trebuie să ştim să-l capitalizăm", a afirmat el.

Retragerea trupelor ruse

La o întrevedere pe care au avut-o cancelarul şi preşedintele rus în urmă cu un an, Angela Merkel a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria. Ea a promis Moscovei că va primi în schimb sprijin pentru iniţiativa preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind un nou pact de securitate europeană, care ar fi urmat să înceapă cu rezolvarea conflictului transnistrean. Problema Transnistriei, care şi-a declarat independenţa de Republica Moldova în urma războiului din 1991, fără a fi recunoscută pe plan internaţional, preocupă numeroase cancelarii europene.

Citiţi şi
Merkel vrea gaze mai ieftine de la ruşi

Smirnov nu dă nicio şansă reunificării

Susţinut de Moscova, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov a declarat, recent, că Transnistria nu mai poate fi reunită cu Republica Moldova, iar preţul unei eventuale reunificări ar fi „durere şi înmormântări în fiecare zi".„Suntem pregătiţi pentru discuţii (...) Dar ştiu că nu va fi niciodată posibil să reunim ceea ce nu poate fi reunite", a spus Smirnov citat de agenţia Ria Novosti.

Liderul de la Tiraspol a amintit că în Transnistria au crescut deja noi generaţii care cunosc Rusia ca apărător al republicii separatiste. „Nu uitaţi că şi în Moldova au crescut generaţii întregi care au fost învăţate că România este bună, iar Rusia şi Ucraina sunt rele", a adăugat liderul transnistrean.

„Preţul unei reunificări a Transnistriei cu Republica Moldova ar consta în explozie, durere şi înmormântări în fiecare zi", Igor Smirnov, liderul separatist transnistrean

Vezi VIDEO de la întrevederea Merkel-Medvedev

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite