Transnistria: paşapoarte fără identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frontiera dintre Ucraina și Transnistria. Comunitatea ucraineană din regiunea separatistă ţine Kievul implicat în acest conflict
Frontiera dintre Ucraina și Transnistria. Comunitatea ucraineană din regiunea separatistă ţine Kievul implicat în acest conflict

Cetăţenii Republicii Moldova sunt împărţiţi în două: transnistreni şi moldoveni. Milţi dintre locuitorii de azi din Transnistria au învăţat istoria Moldovei în şcoala sovietică, din manuale în "limba moldovenească" cu grafie chirilică. Cărţile româneşti au dispărut, unii citindu-le doar pe furiş, scriu jurnaliştii de la publicaţia moldovenească Ziar de Gardă.

Cetăţenii din stânga Nistrului au buletine de identitate şi paşapoarte moldoveneşti, fiind cetăţeni cu drepturi depline ai Republicii Moldova. Pe lângă aceste acte, oamenii de acolo au şi paşapoarte transnistrene, care dovedesc că ei ar fi cetăţeni ai «republicii moldoveneşti nistrene». Unii dintre ei spun că în Rusia se angajează mai uşor la muncă cu aceste acte, potrivit sursei citată.

Maria Vasilieva (80 de ani), născută în Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, în cadrul Ucrainei, spune că mulţi locuitori au câte patru paşapoarte. "Umblă cu buzunarele pline, dar nu ştiu, de fapt, ce naţionalitate au", a spus ea.

În Transnistria, "la şcoala din sat, lipsesc cărţile în limba moldovenească ale marilor noştri scriitori. Nici măcar poveştile lui Ion Creangă nu le avem în bibliotecă".

Transnistria şi-a declarat independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice şi este protejată de Rusia, în timp ce Moldova susţine că Transnistria îi aparţine.

Transnistria pe scurt

Populaţia regiunii la recensământul din 2004 era de 555.500 de oameni (incluzând municipiul Tighina), din care: moldoveni (Români) - 32%, ucrainieni - 29%, ruşi - 30%, bulgari, găgăuzi, evrei, germani, belarusi, polonezi si alţii: 8%.

Citiţi aici articolul original.

Fostul preşedinte moldovean Mircea Snegur a spus că "România a susţinut total Moldova în războiul din Transnistria"

Adrian Cioroianu vorbeşte aici despre România, Moldova, Transnistria, Ucraina şi Rusia.

Neagu Djuvara (aici): "Trebuie să folosim Transnistria ca pe o monedă de schimb cu Ucraina!"

Mihai Ghimpu: „Dacă cetăţenii vor dori Unirea, nu îi va opri nimeni“ - citiţi aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite