Tragedia de la Smolensk: Comandantul forţelor aeriene se afla în carlinga avionului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandantul forţelor aeriene se afla în carlinga avionului prezidenţial polonez prăbuşit la 10 aprilie în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, a confirmat reprezentantul polonez la comitetul de anchetă, relatează AFP.

"Nu neg că o a cincea persoană s-a aflat în cabina piloţilor până în ultimul moment (...) Ştiu cine era. Da, era generalul (Andrzej) Blasik", a declarat luni seara, pentru postul privat de televiziune TVN Edmund Klich, reprezentantul Poloniei la comitetul de aviaţie interguvernamental, care se ocupă de anchete asupra accidentelor aviatice în fostul spaţiu sovietic.

Mai citiţi şi:

Anchetă comună în accidentul de la Smolensk: Echipamentele de la bordul aeronavei funcţionau corespunzător

Anchetatorii polonezi cercetează patru versiuni ale accidentului de la Smolensk

Numele generalului Blasik a fost deja făcut public la jumătatea lui mai de agenţia poloneză PAP, care cita surse anonime din cadrul anchetei.

Avionul Tupolev 154, care îl transporta pe preşedintele Lech Kaczynski, pe soţia sa şi alţi oficiali de rang înalt politici şi militari, s-a prăbuşit la 10 aprilie, în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă în apropiere de Smolensk (la 420 de kilometri vest de Moscova), provocând moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.

Potrivit lui Klich, comandantul forţelor aeriene a intrat în carlingă cu câteva minute înainte de catastrofă, dar nu a exercitat nicio presiune directă asupra piloţilor.

"Nu există nicio frază care să exercite o presiune directă, ca de exemplu «trebuie să aterizăm», nu îmi amintesc o astfel de frază", a declarat Klich.

O a doua persoană, neidentificată, a intrat, de asemenea, în carlingă cu circa zece minute înainte de catastrofă pentru a se informa în legătură cu o eventuală întârziere, dar a părăsit cabina piloţilor înainte de catastrofă, a declarat Klich.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite