Traficul aerian, perturbat din nou de norul de cenuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia portugheză de navigaţie aeriană NAV a anunţat că traficul aerian transatlantic va fi perturbat şi mai multe zboruri sunt deviate începând de sâmbătă, de la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), din cauza norului de cenuşă vulcanică provenit din Islanda.

În zona arhipelagului Azore, norul a determinat deja o reducere drastică a traficului. Potrivit NAV, norul de cenuşă, care afectează în prezent zona cuprinsă între mijlocul Atlanticului şi Peninsula Iberică, "s-ar putea diviza în următoarele ore", o parte urmând să se îndrepte către Peninsula iberică, iar o alta spre vest, scrie Mediafax.

Spre miezul nopţii norul se va îndepărta de regiunea Lisabonei şi se va îndrepta către zona Azorelor, la 1.500 de kilometri vest de Portugalia continentală.

Citeşte şi:

UPDATE - VIDEO Activitatea vulcanului din Islanda s-a stabilizat - imagini

Scoţia şi Irlanda îşi redeschid spaţiul aerian

Norul de cenuşă revine: spaţiu aerian închis în Scoţia

UPDATE Irlanda îşi redeschide spaţiul aerian

După ora 17.00 GMT, cele nouă insule ale arhipelagului Azore vor fi complet acoperite de nor, ceea ce va determina închiderea celor şase aeroporturi din zonă. "Toate zborurile transatlantice care trec în mod normal prin această zonă vor fi deviate", a declarat purtătorul de cuvânt al NAV, Sofia Azevedo.

Potrivit Adevărul.it, cenuşa emisă în atmosferă de vulcanul de sub gheţarul Eyjafjallajökull din Islanda a blocat deja 19 aeroporturi în Spania şi a dus la anularea a 5.000 de zboruri.

Presiunea atmosferică şi vânturile au adus din nou în Europa norul de cenuşă vulcanică. Începând de sâmbătă, norul s-a extins din dreptul Irlandei şi a ajuns în Peninsula Iberică. Sunt afectate în acest moment rutele aeriene din nordul Spaniei, Portugalia şi sud-vestul Franţei.

În Portugalia au fost anulate deja 136 de zboruri de pe aeroporturile din Lisabona, Porto, Faro şi din arhipelagurile Azore şi Madeira.



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite