UPDATE - VIDEO Activitatea vulcanului din Islanda s-a stabilizat - imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui raport comun al Oficiului meteorologic islandez şi al Institutului islandez al ştiinţelor Terrei, precum şi a unor serii de imagini eliberate de Biroul Meteorologic britanic, activitatea vulcanului islandez Eyjafjallajokull s-a intensificat, informează BBC News.

UPDATE Activitatea vulcanului s-a stabilizat

Activitatea vulcanului islandez Eyjafjallajokull în ultimele 12 ore, după o reluare a activităţii joi seară, iar norul de cenuşă degajat se îndreaptă spre sud-est, în direcţia Europei, potrivit unui geolog islandez, relatează AFP.

Cantitatea actuală de cenuşă emisă este mult inferioară celei din primele zilei ale erupţiei, potrivit lui Bjorn Oddsson.

Dar, atunci când există mai multă activitate explozivă, cenuşa devine mai fină, iar dacă activitatea creşte, ar putea pune probleme spaţiului aerian european, a avertizat geologul, explicând că norul de cenuşă se îndreaptă spre sud-estul insulei.

Meteorologii şi geofizicienii islandezi au anunţat, joi seară, că erupţia vulcanului a intrat din nou în fază explozivă, care anunţă căderi de cenuşă considerabile.

Norul de cenuşă se ridică deasupra craterului la altitudinea de 4.000-7.000 m, iar, în funcţie de direcţia vântului, se aşteaptă căderi considerabile de cenuşă, se specifică în documentul citat, dat publicităţii de curând.

Astfel că nu există niciun semn care să arate că erupţia s-ar apropia de sfârşit. Lava a încetat să se scurgă şi magma este proiectată în toate sensurile din cauza exploziilor în crater.

Vezi aici imagini de la Biroul Meteorologic al Marii Britanii.

Vulcanul Eyjafjallajokull a intrat în erupţie la 14 aprilie, provocând un nor de cenuşă care a paralizat traficul aerian timp de o săptămână. Ulterior, emisia de cenuşă s-a diminuat , iar vântul a permis redeschiderea aeroporturilor şi reluarea zborurilor în Europa.

Irlanda a impus din nou închiderea parţială a spaţiului său aerian începând de joi ora 23.00 GMT până vineri ora 12.00 GMT din cauza unui nou nor de cenuşă venit din Islanda, potivit aviaţiei civile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite