VIDEO Mii de oameni din Europa protestează împotriva politicii de expulzare a ţiganilor, impusă de Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane au început protestele împotriva măsurilor de securitate impuse de Guvernului francez şi faţă de politica de expulzare a rromilor. La Paris mitingul a fost deschis de aproximativ 40 de ţigani din România, dar protestele au continuat în 135 de oraşe din Franţa şi Europa.

UPDATE O sută de persoane au manifestat sâmbătă în faţa ambasadei Franţei din Lisabona, pentru a protesta faţă de expulzarea romilor din Franţa, relatează presa locală, citată de AFP. 

Potirivt AFP, mii de persoane au protestat pe străzile din Franţa fluierând şi bătând în tobe împotriva expulzării romilor şi a altor măsuri de securitate adoptate de guvernul preşedintelui Nicolas Sarkozy.  Oamenii l-au acuzat pe acesta că stigmatizează grupurile de minorităţi şi violează tradiţia franceză de a-i primi pe cei asupriţi, arătând că ţara este una dintre cei mai mari furnizori de azil politic.

Oficiali politici şi reprezentanţi ai asociaţiilor de apărare a drepturilor omului au participat de asemenea la miting.

"Romii, imigranţii şi persoanele diferite nu pot plăti pentru erorile construcţiei europene", a explicat pentru agenţia Lusa Mamadou Ba, de la asociaţia SOS rasism, care vede în această politică de securitate a Guvernului francez "obiective electorale".

Manifestaţii similare au fost organizate în faţa altor ambasade franceze din mai multe state ale Uniunii Europene.

În Franţa, peste 77.000 de persoane au manifestat pentru a protesta faţă de măsurile de securitate ale Guvernului preşedintelui Nicolas Sarkozy, în special faţă de expulzările romilor, care au generat critici internaţionale.

VEZI VIDEO AICI!

În peste 130 de oraşe din Franţa, dar şi în faţa ambasadelor franceze din mai multe state ale Uniunii Europene, au fost organizate manifestări de protest. Potrivit Mediafax, sloganul acestei mobilizări naţionale a fost: "Nu xenofobiei şi politicii stâlpului infamiei. Libertate, egalitate, fraternitate".

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Mai citeşte şi:

VIDEO Ţiganii nu se dau duşi din Franţa

Stânga franceză, sindicatele, precum şi zeci de asociaţii şi organizaţii de apărare a drepturilor omului au iniţiat seria de proteste pentru a trage un semnal de alarmă.

image

La Paris, mitingul a început în jurul orei 14.30 (15.30, ora României). Coloana protestatarilor a fost condusă de 40 de ţigani români. Tabăra lor de la periferia capitalei franceze a fost distrusă în 12 august la Choisy-le-Roi. Ei erau urmaţi de personalităţi politice de stânga, reprezentanţi ai sindicatelor şi asociaţiilor. Pe banere se mai putea şi citi: "Nu politicii inumane a lui Sarkozy".

La Bordeaux, sute de persoane au protestat în această dimineată pentru a spune: "Stop rasismului, libertatea, egalitatea, fraternitatea în pericol".

Iniţiativa lui Nicolas Sarkozy de a desfinţa taberele ilegale de ţigani şi faptul că are în vedere posibilitatea de a retrage cetăţenia franceză infractorilor de origine străină, a stârnit reacţia societăţii civile şi a opoziţiei, precum şi îngrijorarea ONU, a Comisiei Europene şi a Vaticanului.

De la sfârşitul lui iulie, aproximativ 1.000 de ţigani români şi bulgari au fost repatriaţi şi o sută de tabere ilegale desfiinţate. În Franţa trăiesc peste 15.000 de ţigani. După trei luni petrecute în Franţa, fără domicliu sau surse de venit, ei intră în ilegalitate şi pot fi expulzaţi.

image

În Ungaria, Aproximativ o sută de activişti pentru drepturile omului s-au adunat în faţa ambasadei franceze din Budapesta, pentru a protesta faţă de repatrierea forţată a romilor români şi bulgari din Franţa, relatează MTI. La mitingul organizat de activişti ungari ai Amnesty International a fost subliniată necesitatea de a trezi conştiinţa publicului, până nu va fi prea târziu, deoarece măsurile recente "seamănă în mod straniu cu începutul Holocaustului".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite