Ţiganii, principala ţintă a expulzărilor în Franţa, potrivit unui document intern al Ministerului imigraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un document de uz intern al ministerului de Interne francez, făcut public de agenţia France Presse, arată că desfiinţarea taberelor ilegale de nomazi şi expulzările în masă îi vizează în special pe romi, ceea ce contrazice declaraţiile oficialilor din Hexagon.

Jurnaliştii de la agenţia France Presse au intrat în posesia unui document care arată că ampla campanie începută în Hexagon îi vizează în principal pe ţigani. Documentul, datat 5 august 2010, prevede desfiinţarea în următoarele trei luni a 300 de tabere ilegale, "prioritare fiind cele ale romilor".

Circulara adresată prefecţilor reaminteşte "obiectivele clare" stabilite de preşedintele Nicolas Sarkozy: "300 de tabere sau aşezări ilegale trebuie evacuate în termen de trei luni, cu prioritate asupra celor ale romilor".

"În fiecare departament, prefecţii trebuie să demareze (...) un demers sistematic de desfiinţare a taberelor ilegale, în mod prioritar cele ale romilor", adaugă textul.

Evacuare cu scandal: Romii scoși din apartamente blochează trotuarul sub ochii polițiștilor comunitari(GALERIE FOTO)

"Prefecţii din zonă se vor asigura, în zona lor de competenţă, asupra realizării a minimum unei operaţiuni importante pe săptămână (evacuare/desfiinţare/repatriere), cu prioritate în privinţa romilor", se arată în document.

Oficialii francezi au susţinut de la începerea campaniei de desfiinţare a taberelor că repatrierile vizează nediscriminatoriu orice cetăţean european care se află ilegal pe pământ francez, şi nu o anumită etnie.

Ministrul francez pentru imigraţie, Eric Besson, susţinea că "romii nu sunt consideraţi ca atare, ci drept cetăţeni ai ţării a căror naţionalitate o deţin", adăugând că autorităţile din hexagon "nu aplică «expulzări colective»".

Exact acelaşi lucru afirma şi în urma vizitei de la Bucureşti.

"Am spus în această după-amiază - nu am ascuns-o Guvernului român - că Franţa va continua repatrierile în ceea ce priveşte cetăţenii străini aflaţi în situaţii ilegale pe teritoriul său către ţările de origine. Nu este vorba în mod special de români, ci de toţi resortisanţii străini în situaţie ilegală", declara oficialul francez în urma vizitei la Bucureşti.

Şeful statului român, Traian Băsescu, şi omologul său francez, Nicholas Sarkozy, au avut vineri o convorbire telefonică despre situaţia repatrierilor ţiganilor.

Franţa a expulzat, până în acest moment circa 1000 ţigani şi anunţă că nu intenţionează să se oprească aici. O rezoluţie adoptată joi de Parlamentul European îndeamnă Franţa şi alte state ale Uniunii Europene să "suspende imediat" expulzările romilor, care au generat controverse în ultimele săptămâni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite