Spania pregăteşte austeritate şi în sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată sub presiunea pieţelor financiare şi a UE, Spania se pregăteşte să aplice noi tăieri bugetare. De data aceasta este vorba de reduceri în sistemul de sănătate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Madrid, José Blanco, a declarat că Spania vrea să diminueze cheltuielile cu asigurările de sănătate. Executivul urmează să ia o decizie finală în acest sens la sfârşitul săptămânii. La începutul săptămânii viitoare Parlamentul urmează să adopte noul pachet de austeritate în regim de urgenţă.

Impozite mai mari pentru companii

Conform planului, medicii vor trebui să fie mai zgârciţi cu medicamentele pe care le prescriu bolnavilor, iar pacienţii ar trebui să fie mai economi cu medicamentele pe care le consumă. În plus, Executivul spaniol vrea să crească pentru o vreme, tot pentru a mai acoperi din datoriile statului, impozitul pentru marile companii. Toate aceste măsuri ar urma să economisească aproximativ 5 miliarde de euro la bugetul de stat al Spaniei. Analiştii nu cred însă că aceste măsuri vor avea şi efect înainte de alegerile anticipate, programate pentru 20 noiembrie.

Citeşte şi
VIDEO Violenţe la Madrid: spaniolii s-au revoltat din cauza vizitei costisitoare a Papei

Madridul sfidează tandemul franco-german

Madridul, căruia i s-a alăturat şi Roma, continuă să ceară UE introducerea de euro-obligaţiuni pentru a pune capăt crizei datoriilor suverane. Asta chiar şi după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au optat pentru înfiinţarea unui guvern economic al zonei euro, respingând vehement soluţia eurobondurilor, care ar dezavantaja Berlinul şi Parisul. Euroobligaţiunile ar însemna ca Germania şi Franţa să se împrumute mai scump pe piaţă, pentru că ar garanta pentru state cu probleme precum Grecia, Spania şi Italia.

Austeritate şi proteste

Spania se confruntă în ultimele luni cu proteste faţă de măsurile de austeritate luate de guvernul socialist condus de premierul Jose Luis Zapatero şi .faţă de rata şomajului care se ridică la 21%, şi de 45% în rândul tinerilor. Numărul mare de şomeri a determinat Madridul să introducă obligativitatea permiselor de muncă pentru români.

Citeşte şi
Cum să munceşti în Spania în noile condiţii

Susţinerea Băncii Centrale Europene

Chiar dacă Executivul socialist a mai aprobat anul trecut un pachet de austeritate, care a implicat reduceri bugetare de 15 miliarde de dolari prin reduerea cu 5 % a plăţilor bugetarilor, îngheţarea pensiilor şi reducerea investiţiilor guvernamentale, economia spaniolă se află în derivă. O mână de ajutor a venit însă de la Banca Centrală Europeană care a cumpărat bonuri de trezorerie italiene şi spaniole în valoare de 22 de miliarde de euro, salvând aceste ţări din faţa atacurilor speculanţilor pe pieţe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite