UPDATE Un nou val de proteste violente în Grecia soldate cu arestarea unei persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O serie de greve au fost declanşate astăzi de sindicatele din Grecia
O serie de greve au fost declanşate astăzi de sindicatele din Grecia

Ministrul de Finanţe grec a anunţat vineri că Grecia nu mai este nevoită să implementeze alte măsuri de austeritate dacă planul actual de reducere a deficitului bugetar este pus în aplicare. Totuşi, activitatea economică a Greciei este perturbată de o serie de greve declanşate în grabă de marile federaţii sindicale, informează Wall Street Journal.  

UPDATE O persoană a fost arestată în urma ciocnirilor violente dintre tinerii greci şi forţele de ordine

În urma ciocnirilor dintre tineri - care au dat foc la pubele - şi scutieri, în faţa Paralementului elen, o persoană a fost reţinută.
Manifestanţii s-au dispersat în urmă cu câteva ore.

UPDATE: Protestele au devenit violente la Atena în faţa Parlamentului

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi bastoane electrice pentru a îndepărta protestatarii care s-au adunat vineri în centrul capitalei elene.

Salariaţii şi pensionarii Greciei îşi apără în stradă drepturile câştigate

Mii de oameni au ieşit pe străzile Greciei în semn de protest faţă de măsurile suplimentare de austeritate adoptate de guvernul elen, transmite AP.

Un lider al Confederaţiei generale a muncitorilor greci, Yannis Panagopoulos, a fost uşor rănit de un tânăr ]n timpul protestelor, aflăm din presa străină.

Nu mai este nevoie de alte măsuri dacă acest plan va fi implementat, a declarat Papaconstantinou în faţa Parlamentului, astăzi, înaintea votului privind ultimul proiect de creştere a taxelor şi scădere a costurilor.

image

În faţa presiunilor Uniunii Europene şi a pieţelor financiare, guvernul elen a venit cu un pachet de măsuri de austeritate, prin care încearcă să reducă deficitul de buget de la 12,7 % din PIB, cât era anul trecut, la 8,7 % din produsul intern brut al statului.

Ultimele măsuri de austeritate, care fac parte dintr-o serie de pachete menită să reducă deficitul bugetar al Greciei, sunt, de semenea, văzute ca o precondiţie în faţa oricărui tip de ajutor din partea UE.

Cu toate acestea, planul a stârnit proteste, mii de angajaţi ai sectorului public ieşind în stradă vineri într-o serie de greve anunţate în grabă, scrie cotidianul american.

O serie de greve spontane declanşate în Grecia

La Atena, transportul public nu funcţionează întreaga zi, în timp ce la Salonic, al doilea oraş al ţării, liniile urbane îşi vor înceta activitatea la prânz. Traficul aerian va fi şi el întrerupt între orele 12.00 şi 16.00 pe toate aeroporturile din ţară, în urma grevei controlorilor.

Federaţia sindicală a funcţionarilor publici Adedy, cu 300.000 de membri, a lansat un apel la încetarea lucrului în tot sectorul public, începând de la ora 12.00.

Un apel similar la grevă până la ora 15.00 a anunţat şi confederaţia GSEE din sectorul privat, cu 1 milion de membri, în timp ce Frontul sindical comunist (Pame) şi-a chemat organizaţiile la o grevă de 24 de ore. Şi personalul căilor ferate îşi va înceta activitatea în următoarele 24 de ore.

Pachetul de austeritate anunţat miercuri de guvern, vizează reducerea deficitului public cu 4 % în acest an şi urmează să fie supus spre aprobarea parlamentului vineri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite